Dacă alergi, sigur te-ai confruntat cu unghiile negre. Ce facem cu ele?

Pentru alergători, unghiile negre sunt atât o bătaie de cap, cât şi un motiv ciudat de mândrie. Dar ce reprezintă, de fapt, unghiile negre? Jordan Metzl, medic de medicină sportivă la Spitalul de Chirurgie Specială din New York, explică aici faptul că unghia neagră sau hematomul subunghial reprezintă colectarea de sânge sub unghie. Acest fenomen poate apărea în urma unor leziuni acute sau cronice. Traumatismele cronice repetitive pot varia de la ușoare, până la severe.

Cauzele aparițiilor unghiilor negre la picioare

Cel mai frecvent, unghiile negre apar în urma unor traume repetitive, care pot rezulta în urma alergării sau în urma purtării oricărui tip de încălțăminte necorespunzătoare. Dacă o unghie neagră apare la scurt timp după un antrenament sau după o zi petrecută în pantofi prea strâmți, ori prea largi, acestea ar putea fi cauzele.

În afară traumatismelor repetate, unghiile negre de la picioare pot apărea şi din alte cauze.

Infecțiile funcice, sau afecțiunea care poartă denumirea de piciorul atletului, se pot răspândi la unghiile tale și le poate transforma în nuanțe de galben, albastru, verde, maro, violet sau negru. Această gamă de culori este unică pentru ciupercă, precum şi prezența unei substanțe de culoare albă, care are aspect de cretă şi care este însoțită de un miros specific.

Dacă crezi că ai putea avea o infecție fungică, adresează-te medicului. În funcție de diagnosticul pe care îl vei primi, există mai multe opțiuni de tratament, în funcție de gravitatea infecției. Cazurile ușoare sunt adesea abordate cu medicamente topice, în timp ce ciupercile mai agresive necesită medicamente orale sau chiar tratament cu laser.

Melanomul subunghial – cea mai gravă formă de cancer de piele – poate crește și sub patul unghiei și poate provoca hiperpigmentarea pielii. Adesea este o creștere lentă și nedureroasă, ceea ce face să fie deosebit de dificil de depistat. Un semn distinctiv, care indică apariția și evoluția acestei afecțiuni, este colorarea care se extinde dincolo de unghie, pe cuticule. În cazul în care observi aceste semne, adresează-te medicului tău.

Ocazional, întunecarea patului unghiilor este doar o problemă de pigmentare a pielii. Adesea, acest tip de colorare este simetrică și se vede pe mai multe degetele de la picioare. De exemplu, ambele degetele de la roz pot dezvolta colorarea unei dimensiuni și a unei forme similare.

Unghiile negre de la picioare apar mai frecvent în cazul alergătorilor care parcurg distanțe lungi sau care aleargă la o intensitate mai mare.

Cum prevenim apariția unghiilor negre?

După cum spuneam, cauza principală a apariției unghiilor negre este trauma repetată. Atunci când alergăm, are loc o mișcare repetată, iar între unghie şi vârful pantofului apare un fenomen de frecare. În cazul în care încălțămintea este necorespunzătoare, șansele de a dezvolta un traumatism cresc simțitor.

Se recomandă scurtarea unghiilor, tăindu-le în mod regulat. De asemenea, este bine să te asiguri că există o distanță suficient de mare între vârful celui mai lung deget şi capătul pantofului. Un alt aspect este alegerea unor pantofi suficient de largi pentru ca piciorul să se sprijine confortabil în interiorul încălțării, fără a lovi nicio parte a acestuia.

Alegerea unui pantof cu o jumătate de număr mai mare sau purtarea unor șosete mai subțiri poate ajuta, de asemenea, la diminuarea presiunii și la protejarea unghiilor.

Cum se tratează unghiile negre?

Dacă ai deja unghii negre, nu te speria. Cazurile ușoare nu necesită tratament, iar unghia neagră va crește pur și simplu şi va fi eliminată. Dar, în unele cazuri, hematomul subunghial poate provoca durere – cu cât este mai mult sânge acumulat sub unghie, cu atât va fi mai multă durere resimțită.

Dacă te confrunți cu asta, adresează-te medicului, deoarece el te poate ajuta să elimini sângele, ceea ce va ameliora presiunea, iar acest lucru va ajuta, de asemenea, la salvarea unghiei. Acțiunea promptă este esențială aici: procedura trebuie făcută în primele zile de la producerea accidentării. Deci, dacă resimțiți durere, nu aștepta şi nici nu încerca să te tratezi singur acasă, deoarece aceasta este o procedură care trebuie făcută la cabinetul medicului.

De altfel, nu este recomandat să ascunzi culoarea sub un strat de lac de unghii. Acest lucru ar putea duce la pierderea cu totul a unghiei.

Cum se vindecă unghiile negre?

Dacă o unghie neagră se rupe, mai întâi aplică presiune până când sângerarea se oprește. Apoi aplică un unguent cu antibiotic și acoperă zona cu un bandaj pentru a preveni infecția. Fă acest lucru în fiecare zi, după duş, până când rana se închide. Acest lucru ar putea dura până la două săptămâni.

În cazurile de microtraumă repetată – dacă loveşti unghia în repetate rânduri, ca atunci când alergi – aceasta poate cădea pur și simplu, fără sângerare sau răni deschise. Dacă ţi se întâmplă astal, ar trebui să utilizezi în continuare un unguent cu antibiotice și un bandaj pentru a te feri de eventualele infecții. De obicei, în momentul în care unghia se desprinde, patul unghiei este mai puțin sensibil, iar durerea ar trebui să fie minoră.

Uneori, există o unghie nouă care crește sub cea care cade, iar procesul prin care una o înlocuiește pe cealaltă ar trebui să dureze între șase și opt săptămâni.

2 comentarii. Leave new

  • buna! as avea nevoie de cateva informatii, am la piciorul stang, degetul mare o unghie neagra din cauza alergari si papucilor pe care ii purtam, nu prea stiu ce sa fac in legatura cu asta si as avea nevoie de ajutor ce trebuie sa fac sau ce e de facut in legatura cu asta? va multumesc anticipat!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu