A renunţat la un stil de viaţă sedentar şi, cu timpul, a ajuns să spună #PotSaZbor

Era prin 2014 atunci când, în urma unei serii de analize care au ieşit “prost”, Alexandru a primit un semnal de alarmă. Pe vremea aia muncea mult, lucra atât în timpul săptămânii, cât şi în week-end, şi începuse să aibă stări generale proaste. Spune despre el că era obsedat cu munca şi avea un program plin. Mânca neregulat şi fuma până la două pachete de ţigări pe zi. Aşa a ajuns ca medicul să îi recomande să renunţe la stilul de viaţă sedentar şi să facă o schimbare în ceea ce priveşte dieta.

La momentul acela, alergarea părea cea mai eficientă metodă de rezolvare a problemelor. Era un sport pe care îl putea practica în orice parc, fără să depindă de mersul efectiv la sală şi fără un program strict de antrenamente.

Foto: George Noroc

La început i-a fost foarte greu, pentru că nu putea nici măcar să urce câteva etaje fără să gâfăie. Avea 85 de kilograme şi nu era obişnuit cu un stil de viaţă activ. Nu se gândea că va putea să facă în alergare o tură întreagă de IOR sau de Tineretului şi, de mai multe ori, era cât pe ce să renunţe. Cu toate astea, a continuat să facă antrenamentele şi a decis sa iasă la alergări mai dese, dar uşoare, şi să adune cât mai mulţi kilometri.

***

Atunci când aleargă, Alexandru spune că se simte fericit. Iar acest sentiment se amplifică mai ales la finalul antrenamentelor. Îşi înregistrează toate alergările şi a ajuns în prezent să acumuleze cam 1000 de kilometri într-un an.

Foto: George Noroc

La început, alerga în parc alături de alţi prieteni, dar, cu timpul, programul lor a început să nu se mai potrivească. Atunci a auzit de antrenamentele 321sport şi de programul #PotSaZbor #dela1la21. Un prieten mergea la alergările săptămânale şi i-a recomandat şi lui să participe pentru a vedea care este atmosfera. Aşa a ajuns sa îşi dea seama că în momentul în care alergi în grup, ai parte de o energie pozitivă „de neegalat”.

Foto: George Noroc

În 2018 a participat la un cros, pe o distanţă de 10 kilometri, şi a obţinut un timp de sub 50 de minute. După această experienţă a început să se gândească serios şi la setarea unor obiective legate de viteză, pe care să le aibă în vedere atunci când desfăşoară antrenamentele. Odată cu participarea la alergările organizate de 321sport şi Under Armour, Alexandru a primit o mulţime de sfaturi legate de somn, nutriţie şi antrenamente, pe care încearcă să le aplice pentru a-şi atinge obiectivele.

Dacă la început alerga 10 kilometri în 70 de minute, uşor, usor viteza a crescut, iar timpul a scăzut la 60 de minute. Apoi la 55 de minute, până când a ajuns la 47 de minute pe aceeaşi distanţă. Despre performanţele lui spune că au necesitat ani de pregătire şi că toate astea au fost posibile datorită antrenamentelor constante şi a informaţiilor tehnice pe care le-a primit de la antrenori.

Foto: George Noroc

De-a lungul celor cinci ani de când s-a apucat de alergare, Alexandru a evoluat foarte mult. Iar asta s-a întâmplat deoarece crede în paşii mici şi siguri către atingerea obiectivelor. Pentru moment este mulţumit de performantele sale şi speră că le va îmbunătăţi în mod sănătos, pentru că îşi doreşte să aibă acest hobby şi peste 10 ani.


#PotSaZbor #dela1la21 X2 este un program de antrenamente susținut de Under Armour România. Împreună ne antrenăm pentru Bucharest Marathon, iar în funcție de obiectivele fiecăruia, avem pregătite două tipuri de antrenamente:

  • pentru începători: ne vedem în fiecare marți și ne antrenăm la un pace mai lejer, crescând gradual distanța // obiectivul final este acela de a termina proba de semimaraton sau maraton, în timpul limită.
  • pentru avansați: avem pregătite mai multe tipuri de antrenamente specifice, care vor include de-a lungul timpului long runs, intervale, fartlek, tempo și forță // obiectivul final este acela de a termina proba de semimaraton sau maraton cu un personal best.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu