După ce s-a reapucat de alergare, a evoluat enorm alături de gaşca #PotSaZbor

Era începutul lui iulie, iar Andrei alerga prin Herăstrău atunci când l-a întâlnit pe Radu Restivan şi pe gașca de alergători 321sport. Făceau ședința de stretching, iar atunci a fost primul moment în care a intrat în contact cu comunitatea şi a văzut ce înseamnă antrenamentele #PotSaZbor #dela1la21 X2 powered by Under Armour.

I-a plăcut ideea de a alerga alături de alți oameni, iar această interacțiune cu grupul a venit la momentul la care Andrei se gândea serios să se reapuce de alergare. Așa a ajuns să se înscrie în program şi să testeze pe propria piele ce înseamnă antrenamentele alături de un grup de alergători pasionați.

Foto: George Noroc

S-a apucat de alergare prin 2011, iar atunci se axa mai mult pe trail running. Se antrena singur, se documenta temeinic şi spune despre el că era „autodidact”. A participat la mai multe semimaratoane şi maratoane montane, dar a reușit să termine şi trei maratoane pe șosea. În 2015, din motive personale, a ajuns să abandoneze acest hobby.

La alergările 321sport a întâlnit oameni deosebiți, care l-au primit cu brațele deschise: „de parcă făceam parte dintr-o familie pe care o regăseam după multă vreme”. Acest sentiment a fost unul special, mai ales pentru simplul fapt că Andrei era la prima întâlnire cu acești oameni.

Şi-a setat obiectivul de a putea alerga alături de grupa de avansați şi de a ajunge să alerge confortabil cot la cot cu ei. Cu alte cuvinte, voia să se ridice la nivelul lor. Îşi dă seama că este mult de muncă până acolo, însă antrenamentele i se par „corect structurate pentru cineva care vrea să atingă niște rezultate în partea de alergare amatori”.

Foto: George Noroc

Atunci când s-a alăturat grupului, Andrei cunoștea deja detalii legate de tipul de antrenamente care îi ajută pe alergători să îşi mărească viteza. Se aștepta să le întâlnească şi în cadrul sesiunilor de training la care se înscrisese şi, deși nu le poate clasifica în funcție de plăcere, simte că alergările de tip intervale, fartlek sau tempo l-au ajutat să evolueze. Dacă în iunie 2019 alerga cu o medie de 6:30 min/km (vreo 6, 8 kilometri), în prezent a ajuns să alerge aceleași distanțe cu 5:40 min/km.

Uitându-se la acest progres, pe care el îl caracterizează ca fiind „enorm”, Andrei se întreabă dacă nu cumva a evoluat prea rapid, „sărind unele etape”. Cu toate astea, îşi dă seama că mai are foarte mult de lucru pentru a ajunge până acolo unde îşi dorește: „un semimaraton sub [timpul de] 1:45:00, în primăvară, şi un ultra de 100 de kilometri la final de 2020, în sub 22 de ore”.

Foto: George Noroc

Despre progres spune că nu ar fi fost posibil fără o structură precisă a antrenamentelor şi fără o abordare tehnică corectă din partea lui Radu Restivan, antrenorul de atletism al 321sport. Sfaturile pe care Andrei le-a primit din partea lui, dar şi interacțiunea generală l-au ajutat să meargă pe drumul spre atingerea propriilor obiective.

În ceea ce privește comunitatea, lui Andrei i se pare o idee super bună să faci parte dintr-un grup de alergare: „într-o societate care trăiește în silozuri şi fiecare lucrează pentru el, comunitatea poate să facă diferența şi să genereze energii pozitive care să schimbe societatea”.


#PotSaZbor #dela1la21 X2 este un program de antrenamente susținut de Under Armour România. Împreună ne antrenăm pentru Bucharest Marathon, iar în funcție de obiectivele fiecăruia, avem pregătite două tipuri de antrenamente:

  • pentru începători: ne vedem în fiecare marți și ne antrenăm la un pace mai lejer, crescând gradual distanța // obiectivul final este acela de a termina proba de semimaraton sau maraton, în timpul limită.
  • pentru avansați: avem pregătite mai multe tipuri de antrenamente specifice, care vor include de-a lungul timpului long runs, intervale, fartlek, tempo și forță // obiectivul final este acela de a termina proba de semimaraton sau maraton cu un personal best.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu