6 semnale de alarmă că ai ajuns să fii deshidratat

Atunci când vine vorba de activitățile fizice, unul dintre lucrurile importante de care trebuie să ţinem cont este hidratarea. Trebuie să avem grijă să nu ajungem să ne deshidratăm, iar simplul fapt că ne este sete arată faptul că am ajuns în acea stare.

Dar atunci când am ajuns deja să fim deshidratați, nu este recomandat să bem cantități mari de apă, ci este de preferat să rămânem într-o ușoară stare de sub hidratare, în loc să ajungem la supra hidratare (lucru care are consecințe severe – printre care chiar moartea).

Fiecare persoană are nevoie de cantități diferite de apă pentru a fi hidratați corespunzător. Acestea diferă în funcție de fiziologie, de perioada anului și de activitățile fizice pe care le desfășoară. Pentru un alergător, care urmărește să-și atingă obiectivele, deshidratarea a ajuns să fie unul dintre cei mai mari dușmani şi asta deoarece duce la o stare generală neplăcută resimțită în timpul sesiunilor de efort.

Greg Grosicki, doctorand, profesor asistent și director al laboratorului de fiziologie a exercițiului de la Universitatea Georgia de Sud, a constat că deshidratarea severă poate avea consecințe majore, printre care leșinul sau chiar moartea (în cazuri extreme).

Chiar dacă hidratarea trebuie făcută corespunzător, asta nu înseamnă că trebuie creată o strategie agresivă de a bea apă, mai ales dacă faci exerciții pentru mai puțin de o oră. Cu toate astea, ascultă-ţi corpul şi ai grijă la semnele deshidratării ca să te poţi bucura de o oră de antrenament fără probleme.

Iată care sunt semnele deshidratării:

Apar durerile de cap.

“Deshidratarea pare să provoace o micșorare a celulelor din creier, așa că o durere de cap este un semn distinctiv al deshidratării”, explică Greg Grosicki. Acesta ar putea fi motivul pentru care apar durerile surde în timpul sesiunilor lungi de efort din zilele toride de vară sau după câteva beri cu care sărbătorești finalul unei curse. Dacă te afli deja în situația asta, este bine să bei niște apă înainte de a lua orice medicamente sau poţi lua niște săruri de hidratare pentru a-ţi ajuta corpul să ajungă la o stare optimă de funcţionare.

Nu ești la fel de ager ca de obicei.

Deshidratarea poate compromite starea de concentrare, funcția executivă și coordonarea motorie. Acest lucru ar putea fi cauzat de aceleași celule ale creierului care se micșorează şi care provoacă durerile de cap, explică Greg Grosicki.

Urina este închisă la culoare.

Probabil că ai mai auzit deja despre asta: „Când eşti deshidratat, rinichii tăi încearcă să reabsoarbă acea apă înapoi în corp, rezultând o urină mai închisă la culoare, foarte concentrată, cu un volum foarte redus de lichide”.

Alergarea ușoară pare din ce în ce mai grea.

Ritmul tău obișnuit și constant se poate resimți brusc ca fiind foarte dificil. „Pierderea volumului de lichide modifică concentrația volumului de sânge, astfel încât inima ta trebuie să lucreze mai mult pentru a oferi mușchilor oxigenul și nutrienții necesari”, spune Grosicki.

Acest lucru înseamnă că ritmul cardiac vă va crește cu 10, până la 15%, pentru a-ţi menține ritmul obișnuit de alergare. Iar acest lucru se întâmplă doar din cauza lipsei de lichide din corp.

Vei resimți crampe.

„O pierdere de lichid modifică şi concentrația de electroliți din corp, precum sodiul și potasiul, care sunt responsabili de contracțiile musculare”, explică Greg Grosicki. „Dacă echilibrul electrolitic al corpului este modificat, atunci mușchii s-ar putea contracta și ar duce la provocarea crampelor.”

Te vei simţi obosit.

Chiar și deshidratarea ușoară te poate face să îţi dorești să tragi un pui de somn. „Temperatura de bază a corpului este mai ridicată din cauza cu deshidratării, ceea ce poate afecta creierul și poate induce oboseala”, adaugă Craig Horswill, doctorand, profesor asociat al clinicii de kinesiologie și nutriție de la Universitatea din Illinois din Chicago.

În plus, tensiunea mai mare asupra sistemului cardiovascular (indicat de ritmul cardiac crescut), în cazul în care deshidratarea se agravează, va duce la o capacitate mai redusă a inimii de a furniza oxigen, ceea ce va face să te simţi din ce în ce mai obosit.

Imagine a lui rawpixel de pe Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu