#BeatYesterday: Anastasia Fotu şi paşii spre performanţă alături Garmin

Săptămână trecută, odată cu lansarea noii serii Garmin fēnix 6 în România, Radu Restivan, ambsador Garmin Romania, a avut ocazia super  importantă să sprijinim noua generaţie de sportivi. Odată ce el a primit noul fēnix 6, a avut ocazia să dea mai departe al lui fēnix 5 Plus datorită campaniei care sprijină sportivii tineri și la început de drum.


Device-ul, care i-a fost alături într-unele dintre cele mai provocatoare competiţii, a ajuns acum la o tânără sportivă, care este plină de ambiţie şi entuziasm. Anastasia Fotu, o fată super muncitoare, care îşi doreşte din suflet să se autodepăşească la fiecare pas, va fi însoţită de acum de un super dispozitiv care o va îndruma, cu siguranţă, pe drumul către performanţă!

Anastasia a început să fie atrasă de ideea de alergare pe la vârsta de 12 ani, după ce a văzut un afiş care promova Maratonul Nisipului. Pe vremea aia făcea înot, dar i-a atras atenţia acea competiţie şi şi-a dorit să vadă şi ea cum e să alergi. Pe atunci, părinţii i-au recomandat să nu se înscrie pentru că, deşi o fire sportivă, Anastasia nu era pregătită să alerge pe distanţe lungi.

Cu toate astea, şi-a zis că vrea şi ea să încerce, aşa că a început să se antreneze alături de echipa de organizare a maratonului, care susţinea evenimente săptămânale de pregătire. A continuat, pentru o perioadă, să practice atât înot, cât şi alergare, până la vârsta de 15 ani, atunci când a început sesiunile mai serioase de antrenamente.

Participa periodic la competiţii, îi plăcea să se cunoscă cu alergătorii care ocupau poziţiile fruntaşe şi aşa a ajuns să intre în vorbă cu Dumitru Nicolaev, care i-a şi devenit antrenor. Acum a trecut la un plan bine definit de antrenamente, pe care îl respectă cu stricteţe.

Atunci când aleargă, Anastasia se simte foarte bine. Şi asta pentru că munceşte pentru ceva ce îi place şi are o satisfacţie imensă atunci când vede cum progresează şi cum se autodepăşeşte. Adesea se bucură atunci când la curse reuşeşte să obţină nişte rezultate bune.

Cele mai importante două competiţii la care a participat până acum sunt Campionatul Naţional de Semimaraton şi Campionatul Naţional de Alergare pe şosea 10 kilometri. Ambele au intrat în topul ei deoarece nu sunt simple competiţii de amatori şi, indiferent de rezultatele obţinute, Anastasia se bucură că a avut ocazia să participe şi să obţină nişte timpi cu care ea se mândreşte: “cel puţin eu sunt mulţumită de ceea ce am făcut, pentru că doar eu ştiu cum am evoluat”.

Dacă ar fi să aleagă acel lucru care o motivează să iasă la şase antrenamente pe săptămână, în timp ce are şcoală şi teme de pregătit, Anastasia spune că “mereu ţintesc să devin cea mai bună variantă a mea, cea mai bună versiune a mea”. Nu şi-a ales un obiectiv concret, însă ştie că vrea să se autodepăşească şi să meargă cât de departe poate. Cert este că îşi doreşte să se antreneze cu aceeaşi plăcere şi pasiune şi îşi propune să acorde prioritate alergării în programul ei obişnuit.

Momentan, cele şase zile de antrenament vin la pachet cu o zi de odihnă. Alergările sunt fie de tip interval sau tempo, fie alergări uşoare sau pe distanţe lungi, iar programul este decis de antrenor, în funcţie de rezultate. Fiind vorba de o pregătire de la distanţă, Anastasia îi trimite antrenorului detalii despre cum au decurs alergările prin intermediul platformelor digitale. Tocmai de aceea îi este super util un ceas performant şi se bucură enorm de faptul că a primit un Garmin fēnix 5 Plus, care îi va ajuta pe cei doi să lucreze atât de bine în echipă: “fără ajutorul ceasului, nici nu ar putea să mă antrenez de la distanţă; în plus, mă ajută să mă orientez în timpul antrenamentelor şi să îmi dozez energia”.

În următoarea perioadă, Anastasia va lucra să îşi îmbunătăţească timpul pe distanţa de 10 kilometri, iar după ce va trece de acest prag, va încerca să lucreze şi la creşterea distanţei. Spune despre ea că va munci cât va putea, iar dacă va avea rezultate care să o ridice la nivel de performanţă, va fi fericită.

Iar pentru asta se înconjoară de sportivi pasionaţi, de la care are ce învăţa pentru că, în general, “anturajul influenţează foarte mult rezultatele, acţiunile pe care le faci, activităţile”. Ea consideră că este super important şi mai ales indicat să te înconjori de persoane pe care le admiri, care te ajută, în final, să devii acea persoană la care ai visat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu