#RunningCulture este o serie de articole 321sport în care prezentăm povești pozitive din sport, informații care au puterea de a inspira, de a ajuta oamenii și de a arăta ce mare este impactul social pe care îl are alergarea la nivel global.
În urmă cu trei ani, Mike Taulbee își ocupa timpul liber antrenând echipa de softball a liceului din Jackson, Kentucky. Acest lucru îi lua destul de mult timp și nu apuca prea des să ajungă la cină. Obișnuia să mănânce pe fugă, iar în serile în care avea meciuri avea de ales între hot dogs și nachos.
A ajuns astfel la o greutate de 150 de kilograme, iar momentul de cotitură a venit atunci când fiica lui cea mică a plecat la facultate. Odată cu această schimbare care a apărut în viața lui, a decis să își transforme stilul de viață într-unul mai sănătos. Simțea deja că depune un efort foarte mare pentru a duce la bun sfârșit din acțiunile cotidiene, iar plecarea fetei l-a determinat să iasă din casă pentru a-și pune în ordine gândurile.
Între timp, fiica lui a suferit o intervenție chirurgicală de reconstrucție a ligamentului încrucișat anterior, iar Mike și-a dat seama că va urma o perioadă foarte grea de recuperare pentru ea. Așa că a început să alerge și să îi trimită video-uri motivaționale, gândindu-se că dacă o să îl vadă pe el antrenându-se din greu, va face și ea același lucru. Mai mult, și-a propus să alerge împreună la o cursă de 10k care urma să se desfășoare anul următor, lucru care a venit ca un plus de motivație.
La început ideea a fost provocatoare, având în vedere că lui îi era jenă să alerge. A început să se antreneze dis-de-dimineață, în spatele parcării, astfel încât să nu îl vadă nimeni. La început doar mergea, iar plimbările pe care le făcea erau un pretext pentru a pierde în greutate.
În noiembrie 2016 a început să scrie pe Facebook despre progresul lui și s-a folosit de tot acest proces ca să strângă fonduri pentru echipa de softball pe care o antrena. Cum nu știa prea multe detalii despre platforma de socializare și nu era familiarizat cu acest mediu de comunicare, i-a rugat pe oamenii care îl urmăreau să nu îl judece, ci să îl motiveze în toată această călătorie în care s-a băgat.
La început nu i-a fost ușor, dar în prima lună a reușit să piardă peste 12 kilograme și a strâns peste 1000 de dolari pentru echipa lui. Asta l-a motivat atât de tare, încât și-a mutat antrenamentele pe pista de atletism, la o distanță de 400 de metri de locul de muncă. Acolo a început să se întâlnească cu doi cunoscuți care alergau și ei și care îl invitau de fiecare dată să se alăture antrenamentelor lor.
Își propusese să alerge primii lui 10 kilometri în martie 2017 dar, până atunci, voia să poată parcurge 5 kilometri fără oprire. Așa a ajuns în martie să accepte propunerea celor doi prieteni-alergători și a început să se antreneze cu ei pe pistă. Aveau același ritm și a primit încurajări pe tot parcursul celor 5 kilometri. Treptat a început să crească distanța și într-o lună a ajuns la 10 kilometri.
La momentul desfășurării competiției la care își propusese să alerge cu fiica lui, Mike era bolnav și nu a putut lua startul, dar s-a ambiționat să participe la primul lui maraton luna următoare. Alături de un alt cunoscut a început să se antreneze pe distanțe mai lungi și a ajuns să parcurgă de două ori câte 38 de kilometri înainte de cursa propriu-zisă.
La Mill Race Marathon, organizat în Columbus, Indiana, Mike a prins o vreme foarte călduroasă și s-a temut că nu va reuși să termine traseul în cele sub 4 ore pe care și le propusese. Dar a dat tot ce a putut și, la final, atunci când a trecut linia de sosire, a văzut timpul de 3:59:28.
Acela a fost abia începutul. După entuziasmul primei curse, Mike a continuat antrenamentele și a reușit să își îmbunătățească timpii. Curând a ajuns la 3:22:52, timp pe care l-a obținut la Flying Pig Marathon în luna mai 2018.
A reușit să slăbească aproximativ 82 de kilograme, iar acum se simte o persoană cu totul diferită. Nu numai că poate face lucruri pe care abia putea să le mai facă, dar i-au crescut atât încrederea în forțele proprii, cât și respectul față de propria persoană.
Pe tot parcursul acestui proces a primit sprijinul fiicei lui care l-a încurajat și i-a spus că este mândră de el. Noul stil de viață l-a ajutat să își facă prieteni noi și i-a motivat pe cei vechi să își schimbe și ei obiceiurile. Alergarea poate schimba cu adevărat viețile oamenilor!
Poți citi povestea completă aici.