#RunningCulture este o serie de articole 321sport în care prezentăm povești pozitive din sport, informații care au puterea de a inspira, de a ajuta oamenii și de a arăta ce mare este impactul social pe care îl are alergarea la nivel global.
S-a spus de atâtea ori că sportul aduce numeroase beneficii asupra sănătății. Dar știai că exercițiile fizice ar putea fi mai importante pentru sănătatea ta mentală, decât statutul economic?
Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Yale și Oxford, s-a dovedit că această afirmație este adevărată. Oamenii de știință au colectat date despre activitățile fizice și starea mentală a mai mult de 1,2 milioane de americani.
Participanților li s-a cerut să răspundă la următoarea întrebare: “De câte ori te-ai simțit rău din punct de vedere mental în ultimele 30 de zile, de exemplu, din cauza stresului, a depresiei sau a problemelor emoționale?”. De asemenea, aceștia au fost întrebați despre veniturile și tipul activităților fizice desfășurate. Acestea din urmă puteau fi legate atât de întreținerea gazonului, îngrijirea copiilor sau alte activități casnice, cât și sporturi per se (ciclism sau alergare).
Analiza datelor a dus la următoarea descoperire: persoanele active au parte, în medie, de 35 de zile proaste anual, în timp ce participanții care nu sunt activi din punct de vedere fizic au parte de 53 de astfel de zile. Mai mult de atât, cei care fac sport se simt la fel de bine precum cei care nu sunt activi, dar care câștigă peste 25.000 de dolari anual.
Cu alte cuvinte, trebuie să câștigi destul de mulți bani pentru a obține același efect de “fericire” pe care îl oferă sportul asupra stării de spirit.
În legătură cu timpul necesar pentru ca activitatea fizică să contribuie la o mai bună stare mentală, cercetătorii au ajuns la următoarea concluzie: trei până la cinci sesiuni de antrenament săptămânal, fiecare având între 30 și 60 de minute, sunt ideale pentru o stare mentală bună.
Un plus vine dinspre sporturile de echipă. Dacă suntem implicați în sporturi care presupun socializarea, ele pot avea un efect pozitiv semnificativ asupra sănătății mentale. Cu toate astea, chiar dacă aerobicul, ciclismul, fitness-ul sau alergarea nu se încadrează în categoria sporturilor de echipă, ele au fost încadrate ca având un efect pozitiv considerabil asupra stării de spirit.
Numai vești bune din partea cercetătorilor… Acum trebuie doar să ne mai planificăm și să ne ținem de antrenamente!