Știai că vremea călduroasă, ușor umedă, ne afectează diferit alergările față de cea răcoroasă de toamnă. În timpul verii putem simți că depunem mai mult efort în alergare, iar performanțele generale sunt în plină scădere. Dar oare asta duce la un consum mai mare de calorii în cadrul unui antrenament?
În general, atunci când facem orice fel de efort, consumăm un mix de grăsimi și carbohidrați. Cu cât exercițiile pe care le efectuăm sunt mai intense, cu atât procentul carbohidraților consumați este mai mare. Așadar, dacă alergăm pe căldură, intensitatea fiind crescută, s-ar presupune că va exista un consum mai mare de carbohidrați.
Dar căldura afectează organismul în mai multe moduri diferite, așa că trebuie să analizăm dacă preferințele organismului legat de consumul de combustibil se schimbă în condițiile acestea. Potrivit unui studiu realizat în 2010 și publicat în revista Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, “exercițiile realizate în condiții de căldură – 40 de grade Celsius – duc la creșterea oxidării glicogenului muscular și la reducerea oxidării grăsimilor corporale, în comparație cu aceeași intensitate a exercițiilor efectuate la 20 de grade Celsius”.
Asta înseamnă că dacă ne planificăm o alergare mai lungă prin căldură, va trebui să ne pregătim “rezervele de carbohidrați”. Cu alte cuvinte, recomandarea este să creștem aportul de carbohidrați în comparație cu perioadele mai reci în care efectuăm același tip de antrenament.
În timp ce există ideea de a rămâne în zona de intensitate redusă pentru a arde grăsimile și pentru a slăbi, conform acestui studiu se recomandă antrenamentele scurte și intense. Pe măsură ce corpul se tonifiază, capacitatea lui de a arde grăsimile va crește, la fel și intensitatea la care arderea grăsimilor este maximizată.
Așadar, în timp ce, din punct de vedere tehnic, putem arde mai multe calorii în timpul antrenamentelor desfășurate pe căldură, cel mai bun mod de a arde grăsimile este de a ne menține în formă.
Detalii suplimentare despre studiu pot fi găsite aici.