Băi cu gheață sau băi fierbinți: ce alegem la final de antrenament?

La finalul unui antrenament sunt convinsă că ai stat să te întrebi “Oare ce tip de duș ar trebui să fac pentru a-mi ajuta corpul să se refacă?”. Dacă temperaturile ridicate din timpul verii ar putea să te facă să alegi o baie cu apă rece, hai să vedem care sunt beneficiile acestei opțiuni. În articolul de aici aflăm avantajele și dezavantajele băilor cu gheață dar și a celor cu apă fierbinte. Vom vorbi și noi despre fiecare în parte.

Băile cu gheață ideale în cazul antrenamentelor lungi

O binecunoscută metodă de a reduce riscurile care pot apărea în urma unei alergări lungi, precum ar fi distanțele de maraton, este baia cu gheață sau crioterapia. Acest tratament ajută la contractarea vaselor de sânge și scade activitatea metabolică, ceea ce reduce inflamația și distrugerea țesuturilor. Odată ce pielea nu mai este în contact cu sursa rece, țesuturile se încălzesc, provocând o revenire mai rapidă a fluxului sangvin, explică Robert Gillanders, fizioterapeut și purtător de cuvânt al Asociației Americane de Fizioterapie.

Dacă în urma unui antrenament observi vreo inflamație, dacă te-ai accident sau pur și simplu vrei să previi accidentările, băile cu gheață sunt o metodă bună pentru recuperare. În urma acestui tratament durerea musculară va fi redusă, lucru care nu te va face doar să te simți mai bine, dar îți va îmbunătăți musculatura pentru următorul antrenament.

Băile fierbinți, o alegere bună pentru antrenamentele cu intensitate scăzută

Dar nu doar băile cu gheață sunt de ajutor în perioada post-alergare. Băile fierbinți, de asemenea, oferă și ele câteva beneficii pentru recuperarea organismului după efort. Există mai puține dovezi științifice care încurajează folosirea căldurii în astfel de tratamente, însă băile fierbinți, în cadă, sunt încurajate de către experți. Căldura ajută la relaxarea musculară și poate crea schimbări la nivel celular, permițând fluidelor să circule mai bine prin organism.

Alegerea unei băi fierbinți este încurajată mai degrabă în urma antrenamentelor mai puțin intense. Recomandarea specialiștilor este de a petrece 10, până la 15 minute în cadă, la o temperatură de 39-40 de grade Celsius, care este mai mare decât temperatura corporală medie.

Dacă te recuperezi după o accidentare, căldura este de evitat, deoarece corpul va avea nevoie de mai mult timp pentru recuperare.

Deși există unele avantaje ale terapiei cu apă fierbinte, alergătorii vor prefera mai degrabă băile cu gheață. Iar asta se întâmplă mai degrabă deoarece sportivii vor să își pregătească corpul pentru următorul antrenament, iar refacerea cu gheață este unul dintre elementele cheie, alături de somn, dietă, hidratare și stretching.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu