De ce să folosești mierea ca aliment în timpul curselor lungi

Toți alergătorii știu cât de important este să ai energia necesară pentru a duce la capăt o cursă pe distanțe lungi, iar alimentația este un factor super important. În funcție de ceea ce mănânci, corpul tău reacționează diferit atunci când începi să alergi.

Tocmai de aceea e super dificil să găsești ce este cel mai bine să mănânci atunci când te afli în timpul unei cursei, mai ales când există atâtea opțiuni. Până la urmă, alergătorii ar trebui să aleagă doar alimentele sau produsele care funcționează pentru ei. Aici intervine un proces continuu de a încerca și de a vedea cum reacționează stomacul la ceea ce mănânci.

Pe lângă toate alimentele de pe piață, o opțiune bună de luat în considerare este mierea. Mai jos discutăm patru motive pentru care acest aliment ar putea fi combustibilul perfect pentru alergătorii de cursă lungă.

1. Este mai puțin procesată decât zahărul

Mierea este zahăr, pur și simplu. Deși nu este același lucru ca zahărul natural, mierea este un produs natural, deloc procesat, comparativ cu zaharurile din trestie de zahăr și siropurile de fructoză. Iar pentru că mulți sportivi se îndreaptă spre alimente cât mai puțin procesate, din ingrediente de calitate, mierea poate fi o opțiune foarte bună.

2. Corpul o transformă rapid în energie

Atunci când ești în mijlocul unei curse, știi că ai nevoie de niște alimente care vor fi procesate rapid și care îți vor oferi energie imediat. Așa că trebuie să iei în considerare că produsele care conțin prea multe grăsimi sau proteine vor încetini procesul de absorbție și transformare în energie. În plus, aceste alimente ar putea duce la apariția unor probleme de stomac.

Mierea, fie în variantă pură, fie regăsită ca ingredient principal într-un baton sau gel, este considerată o combinație de carbohidrați. Ea conține zaharuri naturale – fructoză și glucoză, ceea ce o face o sursă excelentă de zahăr de care organismul are nevoie atât în timpul mișcării, precum și în timpul recuperării, atunci când depozitele de glicogen ale mușchilor sunt epuizate.

Ideal este consumul de aproximativ 100 de calorii, sau aproximativ 30-60 de grame de carbohidrați, la fiecare oră, pentru curse care durează mai mult de 60 de minute. Mierea are aproximativ 17 grame de carbohidrați la o lingură. Această strategie de alimentare vă va menține glicogenul în mușchi și va întârzia instalarea oboselii.

Atenție, însă, la faptul că mierea nu oferă electroliții necesari pentru o bună funcționare a mușchilor. Tocmai de aceea este bine să combinați mierea cu băuturi dedicate sportivilor sau cu alimente care conțin electroliți, cum ar fi sodiu și potasiu. Spre exemplu, un gel pe bază de miere ar putea funcționa perfect.

3. Poate fi folosită atât în timpul cursei, dar și pentru recuperare

Odată ce zahărul din miere – sau din orice sursă de carbohidrați – este folosit pentru nevoile imediate de energie și pentru a restabili depozitele de glicogen din mușchi, excesul de zahăr va fi depozitat ca grăsime. Asta aflăm din articolul de aici. Ceea ce înseamnă că mierea și produsele pe bază de miere te vor ajuta atât să-ți alimentezi corpul, cât și să se refacă. Dar, trebuie luat în considerare că o gustare sau o masă de recuperare adecvată trebuie să includă și proteine. Mai mult, trebuie să știm că mierea sau zahărul, sub toate formele lui, trebuie consumat cu moderație, în funcție de tipul și de intensitatea efortului.

4. Este bună pentru sănătate

În plus, mierea este o opțiune sănătoasă datorită conținutului de antioxidanți. Cu toate astea, compoziția exactă a mierii poate varia în funcție de tipul de flori pe care albinele le polenizează. Consumul de miere este util sănătății, însă în cantități moderate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu