Povesteam despre cât de important este să nu alergi singur. Faptul că ai alături de tine alţi oameni cu care să îţi desfăşori antrenamentele te ajută să fii mai fericit şi să fii mai puţin stresat. De asta opţiunea perfectă este de a te alătura unei comunităţi de running.
Noi vom porni într-o călătorie virtuală prin ţară, vom descoperi şi vom vorbi despre comunităţile de alergători cu care poţi ieşi la antrenamente. Prin iniţiativa #ALLROMANIA ne propunem să aducem running crew-urile din România împreună şi să avem un impact social cât mai mare prin promovarea activităţilor de running.
La nivel internațional, Mikkeller Running Club s-a născut în 2014 din dorința fondatorului Mikkeller Brewery de a-l face pe fiecare pasionat de bere să-și merite băutura. În România, clubul a apărut odată cu deschiderea barului Mikkeller Bucharest, adică în septembrie 2017.
Toată ideea clubului de alergare a fost cea a lui Mikkel Bjersǿ, un fost campion al Danemarcei la atletism, care ulterior a devenit fondatorul Mikkeller. El a îmbinat cele două pasiuni ale sale: mișcarea și berea și le-a adus împreună. A considerat că berea trebuie meritată, iar alergarea este cel mai bun mod prin care poți face asta.
În București, Alexandru Tigoianu a preluat mișcarea și organizează alergarea lunară MRC alături de comunitatea locală. Pentru că alergarea globală are loc în fiecare primă sâmbătă a fiecărei luni, lucrurile se întâmplă la fel și în București.
MRC este un club internațional, cu peste 200 de filiale în toată lumea, iar prima sâmbătă le oferă ocazia membrilor comunității extinse să alerge în același timp, indiferent de latitudinea și longitudinea pe care se află.
Dacă prima sâmbătă din lună este “sfântă” pentru MRC Bucharest, în rest își aleg și alte zile în care aleargă alături de alți sportivi amatori. De exemplu, încă de toamna trecută au început să alerge și în fiecare marți, alături de 321sport, iar împreună cu ei “fac marțea să se simtă ca sâmbăta”.
De-a lungul timpului au început să împrumute din mentalitatea nordică, așa că alergările se țin pe tot parcursul anului. Asta și din cauza faptului că sedentarismul este mai periculos pentru sănătate decât frigul, iar echipamentele te pot ajuta să te adaptezi condițiilor meteo “fluierând”. Așa că alergătorii MRC nu își caută scuze în calendar, iar clubul rămâne deschis 12 luni din 12.
Dacă la început clubul din București era unul mic, dar solid: “cam 12-15 obișnuiți – români și străini”, acum, după înfrățirea cu 321sport, acest număr este în continuă creștere. O explicație ar fi și metoda de înscriere în comunitate, pe care Alexandru o descrie în detaliu: “ne ajută și sistemul de înscriere în club… Ah, stai, nu există, pentru că fiecare este binevenit să vină la alergările nostre, fără înscriere sau carnet de membru”.
În ceea ce privește comunicarea, abordarea a fost una organică: “n-am făcut mare buzz; am comunicat pe instagramul nostru și pe insta/facebook-ul barului Mikkeller”. Ideea de bază a fost aceea ca alergătorii să vină dacă le face plăcere, fără obligații sau înscrieri.
Scopul alergărilor alături de Mikkeller Running Club? Oamenii să se simtă bine și să facă o bucurie din alergare. Asta nu înainte de a “populariza” berea și de a arăta că asocierea ei cu mișcarea nu este întâmplătoare, ci una firească: “pentru că atunci când o meriți, elimini efectele ei secundare”.