Vrei să reduci consumul de zahăr? Iată câțiva pași simpli!

Dacă te numeri printre persoanele care vor să renunțe la consumul în exces de zahăr, iată care sunt opțiunile pe care le ai: să renunți dintr-odată sau să renunți treptat. Mai jos vom veni cu câteva sfaturi pentru oricare dintre cele două variante ai alege-o.

Nu există o metodă ideală, depinde foarte mult de cum vrei să abordezi situația, de care este stilul cu care te identifici și care crezi că va funcționa mai bine pentru tine. Contează foarte mult dacă ești genul de persoană căreia îi placă să facă schimbări radicale sau dacă ești tipul căruia îi place să facă pași mici spre un mod diferit de a mânca.

Ceea ce trebuie să iei în considerare este faptul că specialiștii nu sugerează să excluzi în întregime zahărul din dieta ta, ci că este bine să eviți să îl consumi în exces. Astfel că poți înlocui alimentele cu zahăr adăugat cu fructele proaspete.

Recomandarea de consum zilnic este următoarea: bărbații este bine să se limiteze la aproximativ 9 lingurițe de zahăr adăugat (150 de calorii), în timp ce femeile este bine să se limiteze la 6 lingurițe de zahăr adăugat (100 de calorii).

Majoritatea oamenilor mănâncă mai mult decât atât, ceea ce duce la o mulțime de probleme de sănătate. Așa că dacă vrei să reduci consumul de zahăr, iată cum poți face acest lucru astfel încât să fie cât mai ușor pentru tine.

Sfaturi pentru a renunța la zahăr dintr-odată:

1. Fă curat în dulapul cu “bunătăți”

Primul pas pentru a renunța complet la zahărul adăugat este să faci curățenie în casă și să renunți la toate produsele care te-ar împiedica să te ții de noua dietă.

2. Plănuiește o zi în care să trișezi

Dacă ești genul de persoană pentru care funcționează ideea “totul sau nimic”, atunci planifică-ți o zi în care să mănânci “tot” zahărul pe care ți-l dorești. Astfel va fi mult mai ușor să treci peste zilele în care nu vei consuma zahăr.

Planifică în avans atât ziua exactă, cât și ceea ce vei mânca atunci. Și, nu uita, nu face asta acasă pentru a nu deveni un obicei “la îndemână”.

3. Înlocuiește consumul de zahăr cu altceva

Vor exista momente în care vei simți nevoia de a mânca zahăr. Tocmai pentru aceste momente trebuie să ai un plan, astfel încât să găsești un substitut pentru această nevoie.

În primul rând analizează de unde vine nevoie de zahăr (poate fi o metodă prin care te recompensezi după o zi grea la muncă sau poate fi asociată cu un boost de energie) și unde îl consumi cel mai des. După asta încearcă să descoperi cu ce poți înlocui obiceiul nesănătos de a mânca alimente cu zahăr adăugat.

Sfaturi pentru a renunța la zahăr treptat:

1. Stabilește de unde vine consumul cel mai are de zahăr și renunță la el

Vezi din ce alimente pe care le mănânci vine cea mai mare cantitate de zahăr și analizează care sunt produsele la care poți renunța cel mai ușor din dieta ta. Spre exemplu, dacă obișnuiești să mănânci iaurt îndulcit, din comerț, îl poți înlocui cu o variantă clasică la care să adaugi tu fructe proaspete.

2. Atenție la cantitățile de zahăr din alimentele pe care le consumi

Pentru început, este important să fii conștient de cantitatea de zahăr pe care o consumi. Încearcă să reduci treptat cantitățile pe care le consideri mari după ce ai făcut măsurarea. Adesea oamenii sunt surprinși atunci când devin conștienți de cantitatea foarte mare de zahăr pe care o consumă zilnic din alimente la care nici nu s-ar fi gândit.

3. Băuturile din comerț ascund destul de mult zahăr.

Chiar dacă nu bei sucuri, trebuie să știi că și ceaiurile și băuturile îndulcite pe bază de cafea conțin zahăr.
Dacă preferi ceaiul sau cafeaua să fie dulci, atunci cumpără varianta fără zahăr și adaugă tu îndulcitorul. De asemenea, poți înlocui zahărul cu scorțișoara sau cu niște cuburi de gheață, astfel încât să îți transformi băutura și să uiți de faptul că nu ai o cantitate de zahăr la fel de mare cu cea cu care te obișnuisei.

Iar dacă vrei să știi cum trebuie să te alimentezi corect înainte de o alergare matinală, citește articolul de aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu