#RunningCulture: Și-a dorit să meargă din nou. Eșecul nu a fost o opțiune

#RunningCulture este o serie de articole 321sport în care prezentăm povești pozitive din sport, informații care au puterea de a inspira, de a ajuta oamenii și de a arăta ce mare este impactul social pe care îl are alergarea la nivel global.

Manny Garcia a suferit un atac cerebral la vârsta de 49 de ani. În perioada aceea ieșea aproape în fiecare dimineață la alergat, înainte de a antrena echipa de fotbal a liceului Nikki Rowe. Făcea asta pentru a se menține sănătos, dar și pentru a scăpa de câteva kilograme în plus (pe atunci cântărea în jur de 90 de kilograme).

Într-o zi, după antrenamente, s-a întâmplat evenimentul neprevăzut: a suferit un accident vascular cerebral, mai exact o hemoragie subarahnoidiană, care are 33% șanse de deces. Prietenii și familia au fost șocați, deoarece Manny ducea un stil de viață activ.

După acest eveniment nefericit, Manny și-a pierdut capacitatea de a vorbi și de a merge. Picioarele nu i-au fost paralizate, însă medicii i-au spus că va dura mult timp până ca el să își recapete forța în membre. Nimeni nu știa exact cât va dura tot acest proces, însă i-au dat de înțeles că nu ar fi unul ușor.

După operație a ajuns în scaunul cu rotile și timp de un an a fost nevoit să renunțe la job. La insistențele lui și după ce medicii i-au făcut câteva teste, a primit acordul de a se reîntoarce la școală. Bineînțeles că în această perioadă nu a mai putut antrena echipa de fotbal, lucru care l-a întristat.

Dar a fost determinat să facă tot ce îi stă în putere pentru a putea merge din nou. A trecut de la cârje, la un fel de sistem robotic numite EksoGT care îi ajută pe pacienți să își recapete postura corectă în timp ce reînvață să meargă.

Cu timpul, a evoluat foarte mult și a reușit să meargă fără ajutor. Medicii l-au încurajat și l-au ajutat să își atingă obiectivul. Ambiția lui a fost cea care l-a ajutat să se repună pe picioare: “le-am spus de la început [medicilor], pentru mine eșecul nu este o opțiune”.

 

În luna martie a acestui an, Manny a mers primii lui 5 kilometri după accident, iar acum își propune să alerge aceeași distanță în cadrul cursei Retrain the Brain 5K. Aceasta este o cursă cu strângere de fonduri pentru conștientizarea problemelor legate de atacurile vasculare cerebrale. Pentru această competiție el s-a antrenat zilnic pe o bicicletă eliptică și a făcut o serie de exerciții în casă.

Perseverența și determinarea lui Mannny este sursă de inspirație pentru comunitatea din care face parte, pentru studenții lui și jucătorii pe care i-a antrenat, dar și pentru toți ceilalți care își setează obiective și vor să le atingă. Povestea lui Manny Garcia poate fi citită integral aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu