Unul dintre subiectele de super mare interes pentru sportivi este alimentația. Adesea ne întrebăm cum, cât și când trebuie să mâncăm pentru a atinge performanțele dorite. O nouă declarație a Asociației Internaționale a Federațiilor de Atletism (IAAF) susține că alergătorii au nevoie de un aport mai mare de proteine zilnic decât persoanele obișnuite, după cum putem citi aici.
Proteinele sunt necesare pentru construirea și recuperarea mușchilor, ceea ce duce la îmbunătățirea performanțelor generale. Dacă pentru o persoană obișnuită este necesar un consum de 0,8 până la 1 gram de proteină pe kilogram de masă corporală pe zi, pentru un atlet este necesar un consum zilnic de proteine cuprins între 1,3 și 1,7 grame per kilogram de masă corporală.
Sportivii au nevoie de un aport de proteine în decurs de 24 de ore după fiecare antrenament pentru a maximiza adaptarea și recuperarea stimulată de alergare. De asemenea, este important ca alimentele pe bază de proteine să fie consumate pe parcursul unei zile, decât să fie consumate toate la aceeași masă.
Despre acest subiect am stat de vorbă și cu Alexandra Restivan, tehnician nutriționist, care ne recomandă ca în cadrul meselor post-efort să combinăm proteinele și glucidele: “ambele trebuie să fie adaptate la intensitatea și durata efortului, astfel încât să nu se facă abuz de proteine, în special de pudrele proteice”.
În concluzie, consumul de proteine după antrenamente, luate din alimente precum carnea de vită, puiul, peștele, ouăle, laptele, brânza, iaurtul și soia vă vor ajuta să vă aveți mușchii mai puternici și vor favoriza atingerea performanțelor dorite.