Alergătorii din[tre] noi este un proiect despre povești, oameni și multă ambiție, împachetat într-o serie de 20 de materiale ce vor fi publicate pe tot parcursul anului 2018 și începutul anului 2019. Prin intermediul acestei serii vrem să vedem care este relația oamenilor cu sportul, ce ritualuri au înainte de antrenamente și ce îi motivează să iasă la alergat în mod constant.
Acesta este primul proiect editorial, creat de 321sport și susținut de Nokia Mobile, care își propune să facă o radiografie a felului în care se raportează românii la alergare. Ne dorim să aflăm perspectiva unor oameni simpli care s-au bazat pe forțele proprii și care au reușit să transforme alergarea într-o poveste despre rezistență, perseverență și mult curaj.
Primul contact cu lumea alergării a fost în 2014, atunci când a participat la Wings for life. Își amintește și acum că era îmbrăcat cu un pulover roșu, în pantaloni scurți și era încălțat cu pantofi de trail la o competiție pe asfalt. A alergat 9,39 kilometri, iar asta pentru Răzvan a însemnat foarte mult. A fost plăcut surprins de toată organizarea din jurul evenimentului, dar și de bucuria cu care niște oameni atât de diferiți aleargă împreună: “Nu conta că ești student, copil, elev, salariat, pensionar […] erai acolo să te simți bine, să te bucuri de momentul ăla”.
***
În perioada aceea, Răzvan trecea prin momente mai dificile. Spune despre el că avea o mică depresie, începuse să ia în greutate și nu se simțea tocmai bine. Se mutase de câțiva ani în București pentru facultate, însă și-a dat seama că nu și-a găsit locul de la început. În primii ani a făcut Politehnică, apoi a trecut la Construcții și, în final, s-a mutat la Geografie. Avea mereu senzația că nu a ajuns la cea mai bună versiune a lui, așa că a continuat să caute, până când a ajuns acolo unde se simte în largul lui.
În copilărie s-a bucurat să practice diferite sporturi. De mic copil a început cu înotul, fiind împins de părinți. Alături de alți prieteni de familie mergea la bazin la fiecare final de săptămână și stătea “câte două, trei, patru ore”. Apoi a început să joace fotbal la școală, încă din clasa a IV-a și a continuat să practice acest sport în cadrul orelor de educație fizică, dar și în afara lor. Mai mult, a făcut parte din echipa școlii și, ulterior, din echipa liceului.
Vârsta de 10 ani a fost una care a presupus multe noutăți pe plan sportiv. Cam pe atunci s-a apucat de tenis alături de un verișor pe care îl consideră ca un frate și tot în perioada aia a început să învețe să schieze. Totul a pornit de la faptul că îi plăcea să se uite alături de tatăl lui la tot felul de competiții de iarnă: sărituri cu schiurile, coborâri cu schiurile, schi alpin. Așa a ajuns să își dorească și el să încerce. A început niște cursuri la Straja, locul care a devenit punctul cheie al pasiunii pentru acest sport, după care a continuat să experimenteze pe cont propriu.
***
După experiența Wings for life, Răzvan a continuat să alerge. Știa că își dorește să scape de kilogramele în plus și să ducă o viață sănătoasă. Era îngrijorat de faptul că în familia lui există probleme de circulație și a ascultat sfatul părinților de a duce o viață activă. Așa că a pornit de la 112 kilograme și s-a ambiționat să se țină de alergat. Următorul pas era să termine primul lui semimaraton, lucru pentru care s-a antrenat toată vara.
La început, atunci când abia ieșea la primele antrenamente, i-a fost foarte greu. Îl dureau “toate alea”, în special genunchii. Dar, după două luni de teste, și-a făcut un plan, a început să se obișnuiască și să alerge mai ponderat.
Primul semimaraton s-a terminat cu bine, într-un timp de 2 ore și 22 de minute, dar s-a lăsat cu febră musculară. După care, de-a lungul timpului, au mai urmat alte 57 de competiții, de la care a colecționat atât amintiri, cât și medalii. Le are pe toate în casă, expuse chiar la intrare, atârnate pe o țeavă de gaz. Și le-a montat acolo după ce i-a căzut într-o noapte suportul de medalii prins în perete. Era confecționat chiar de el și cedase în urma greutății.
Atunci când se uită la o medalie, își amintește exact cum a fost la competiție și ce emoții a avut la start. Mai mult, este un punct bun de pornire a unei discuții cu oamenii care vin la el acasă și îl întreabă de unde este fiecare medalie: “îmi aduc aminte și îmi place să le povestesc oamenilor despre treaba asta”.
În prezent, Răzvan a ajuns la 94 de kilograme și integrează alergatul în programul lui obișnuit. Viața de student îi permite să iasă într-o fereastră la alergat în Cișmigiu și apoi să se întoarcă la cursuri, iar treaba asta îi dă un sentiment de libertate. Mai mult, programul îi permite să iasă la antrenamente fie dimineața, fie seara, în funcție de cum sunt organizate orele de predare.
Este conștient că acest stil de viață pe care îl duce acum este unul care îl ajută să tindă către cea mai bună versiune a lui și să se dezvolte pe toate planurile: “mi-a deschis mintea, mi-a deschis orizonturile; mi-a arătat că oamenii, indiferent de ce fac, au o pasiune comună și au un punct de unde pleacă mai multe lucruri”.
Fotografiile din articol sunt realizate cu Nokia 8 Sirocco, care oferă experiența celui mai bun Android, cu cele mai recente inovații de la Google. Actualizările regulate de securitate și upgrade-ul gratuit al SO timp de doi ani înseamnă că noul Nokia 8 Sirocco cu Android One va fi perfect sigur.
Camera panoramică de 12 MP, cu lentilă ZEISS și zoom optic 2x, îți asigură amintiri clare, chiar și din zilele neclare ale weekendurilor, dar și detaliile gastronomice ale preparatelor de ieri. Cu noul mod Pro al camerei foto, poți controla perfect fiecare imagine, ajustând manual balansul de alb, focalizarea, sensibilitatea (ISO), timpul de expunere și compensarea expunerii. Realizează reglaje complexe fără bătaie de cap și vezi rezultatele în timp real.