#RunningCulture: Cum te ajută comunitățile de running să fii mai fericit

Dacă ești alergător, cu siguranță ai experimentat deja tipul ăla de antrenament în care vrei să fii doar tu cu tine și cu gândurile tale. Vorbim de genul de experiență în care vrei să îți pui ordine în viață, să îți analizezi problemele de zi cu zi și să vii cu soluții utile. Dar sunt și zile în care alergările de unul singur sunt absolut plictisitoare, te simți stingher și parcă îți vine să renunți la antrenamente.

Fix astea sunt momentele în care cele mai utile alergări sunt cele alături de comunitățile sportive! Grupurile ne ajută să devenim din ce în ce mai buni, atât ca alergători, cât și ca oameni. Atunci când alergăm alături de alte persoane, se creează o conexiune unică ce ne ajută se mergem mai departe și să nu renunțăm. Sunt mulți alergători cu care am vorbit până acum (vezi proiectul Alergătorii din[tre] noi), care mi-au spus că dacă nu exista comunitatea 321sport, nu ajungeau unde sunt astăzi.

Alergările sunt, pentru amatori, niște momente de relaxare și detensionare. Sunt acele clipe petrecute făcând o activitate fizică despre care știi că îți aduce beneficii pe termen lung, dar asta nu înseamnă că nu presupune și puțină… suferință. Mai ales atunci cnd vrei să te autodepășești, faptul că alergi alături de prieteni o să te ajute. De ce? Pentru că experimentarea “durerii” alături de alți oameni devine un factor pozitiv care favorizează interacțiunile sociale. Asta ne spun cercetătorii aici. Toată experiența se transformă într-un “lipici social” care duce la crearea unor relații de prietenie bazate pe solidaritate și cooperare.

Mai mult, atunci când alergăm în grup, trecem mai ușor peste momentul “nu mai pot, aici rămân!”. Cu siguranță ai simțit și tu asta pe propria piele, iar atunci când alergai de unul singur ai cedat mult mai ușor vocii acelea care îți spunea să te oprești. Dar atunci când mai sunt și alți alergători pe lângă tine, iar alergările fac parte dintr-un program de antrenamente bine stabilit, acest lucru te ajută să mergi mai departe și să duci alergarea până la final.

Motivația dată de grup este unică! Cu siguranță poți să-ți atingi și singur obiectivele, însă antrenamentele alături de alți alergători te ajută să ajungi mai ușor la cea mai bună versiune a ta. Atunci când știi că și alte persoane și-au luat angajamentul de a atinge un obiectiv comun cu al tău, acest lucru te determină și pe tine să te ții de treabă și să nu renunți. Nu de puține ori am auzit de la alergătorii 321sport că, deși nu aveau chef de alergare, au venit la punctul de întâlnire doar pentru că știau că și ceilalți colegi vor veni. Mergeau pe principiul: “dacă ei pot, pot și eu!”.

Un alt studiu demonstrează că atunci exercițiile sunt făcute alături de alți sportivi, ele generează o experiență care reduce cu 26% stresul cotidian. Mai mult, acești sportivi sunt mai fericiți în toate domeniile vieții. Și ce poți să-ți dorești mai mult de la niște alergări decât să te ajute să te simți mai fericit?!

În plus, în cadrul unei comunități ai șansa să-ți găsești un partener ideal de alergare! Atunci când ai dat de persoana potrivită alături de care poți alerga în același ritm și cu care ai obiective comune este minunat. Iar asta te poate ajuta și pe plan personal, pentru că la alergări se poartă cele mai interesante conversații. Oamenii care participă la antrenamente activează în domenii atât de diferite, încât să porți discuții inedite în timp ce faci sport este un adevărat plus.

Și să nu uităm de senzația specială pe care o ai atunci când faci parte din ceva mai mult mare decât tine. Asta reprezintă o sursă de inspirație pentru a te implica și a rămâne motivat pe termen lung. Există atât de multe aspecte ale alergării în grup care explică de ce apartenența la o comunitate de running este un super beneficiu, însă noi am selectat doar câteva.

Tu ce beneficii ai mai observat atunci când ai început să alergi în cadrul unei comunități?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu