Alergătorii din[tre] noi este un proiect despre povești, oameni și multă ambiție, împachetat într-o serie de 20 de materiale ce vor fi publicate pe tot parcursul anului 2018 și începutul anului 2019. Prin intermediul acestei serii vrem să vedem care este relația oamenilor cu sportul, ce ritualuri au înainte de antrenamente și ce îi motivează să iasă la alergat în mod constant.
Acesta este primul proiect editorial, creat de 321sport și susținut de Nokia Mobile, care își propune să facă o radiografie a felului în care se raportează românii la alergare. Ne dorim să aflăm perspectiva unor oameni simpli care s-au bazat pe forțele proprii și care au reușit să transforme alergarea într-o poveste despre rezistență, perseverență și mult curaj.
Pentru Lucian, care lucrează în domeniul marketingului online, ziua de lucru începe pe la 6:30 sau 7:00, atunci când se trezește și bea o cafea. Își scoate cei patru câini la plimbare, apoi pleacă la birou, acolo unde stă “până pe la vreo cinci”. Când se întoarce acasă iese din nou la plimbare cu cățeii, după care are grijă să integreze o oră, două de sport în program. În funcție de zi, aceasta poate presupune spinning, alergare sau ture cu bicicleta. După care, abia pe la miezul nopții se reîntoarce la somn.
Sportul a fost parte integrată din viață lui încă din școala generală, atunci când s-a înscris la un club de volei. Și acum își amintește ziua în care un antrenor de la Club Sportiv Școlar nr. 2 a venit la el la clasă și a spus că organizează o preselecție pentru cei care își doresc să intre în echipă. În aceeași perioadă în care el s-a apucat de volei, fratele lui se apuca de fotbal, iar părinții lor i-au susținut și i-au ajutat cum au putut. Și au făcut asta până în clasa a XII-a, atunci când Lucian ar fi trebuit să treacă la categoria de profesioniști.
Acela a fost un moment de cumpănă, iar părinții au avut un rol foarte important în luarea unei decizii. Ei au fost cei care l-au ajutat pe Lucian să conștientizeze că nu ar avea un viitor din volei. Atunci a renunțat la sportul de performanță, s-a axat pe învățat, și-a luat BAC-ul și a intrat la facultate. Uitându-se în urmă, consideră că asta a fost cea mai bună hotărâre pe care o putea lua pentru viitorul lui: “la vremea respectivă nu era un sport care să genereze venituri; am preferat să sacrific sportul și să mă apuc de școală”.
În viața de adult a început să integreze din nou activitățile sportive pentru a se menține sănătos. Ajungea să meargă la sală, dar nu o făcea cu regularitate. Asta până prin 2017, când și-a propus ca până la vârsta de 40 de ani să participe și să termine o cursă de Half Ironman. Ideea i-a venit fiind inspirat de un prieten de-al lui care mergea frecvent la astfel de curse. Lucian își dorește să participe la acest triatlon care presupune să înoți 1,9 km, să parcurgi un traseu de 90 km cu bicicleta, după care să alergi încă 21,1 km.
A început deja să se antreneze încă din toamna lui 2017, când a făcut prima cursă de Gran Fondo (este vorba despre o competiție pe bicicletă, pe distanțe lungi, în care participanții se întrec cu propriul lor timp, nu împotriva celorlalți bicicliști). Au urmat apoi antrenamentele pe bicicletă și participarea la alte curse pe distanțe de 50, 100 sau chiar 150 de kilometri.
Alergarea a intrat în programul de antrenamente în urmă cu vreun an și jumătate, atunci când a ieșit pentru prima dată într-o sâmbătă în Tineretului. Era o zi ploioasă, dar care i-a adus multe satisfacții pentru că a alergat singur în jur de șapte, opt kilometri. A făcut-o cu ușurință, asta și datorită antrenamentelor pe care deja le făcea în perioada respectivă: “nu eram sedentar și dintr-odată m-am apucat eu și am alergat opt kilometri”.
Antrenamentele de alergare de unul singur nu au funcționat pe termen lung. Și-a dat seama că a fost crescut în echipă și spune despre el că “îmi este foarte greu să fac sport individual”. Faptul că s-a alăturat grupului 321sport a fost un lucru care l-a ajutat super mult, pentru că îi place foarte mult să aibă alți oameni pe lângă el la antrenamente, să știe că “nu sunt eu singurul nebun care aleargă”. În plus, și-a dat seama că atunci când aleargă de unul singur obosește mult mai repede, iar asta vine din cauza faptului că are fluctuații de cadență și uneori ajunge să se plictisească.
Când iese la alergat simte că se decontează de la tot. Pentru el sportul înseamnă relaxare, eliberare de stres, “de toate chestiile cotidiene care te consumă”. I-ar plăcea să alerge dimineața, pentru că este o persoană matinală și are mai multă energie la începutul zilei, însă programul încărcat și lipsa de parteneri de antrenament face ca asta să fie imposibil. De aceea sportul este păstrat pentru finalul zilei, atunci când reușește să se deconecteze total.
De când s-a reapucat de sport, și-a schimbat și stilul de viață: “nu mai mănânc toate porcăriile, am renunțat la foarte multe lucruri, încerc să mănânc cât mai sănătos, cât mai curat”. Inițial nu a realizat că toate aceste schimbări au venit odată cu integrarea activităților fizice în programul de zi cu zi, dar a devenit conștient de beneficiile suplimentare pe care le aduce o viață activă.
Acum, când mai sunt trei ani până la termenul limită pe care și l-a propus pentru participarea la o competiție Half Ironman, Lucian a început să își planifice să ia startul și la diferite competiții de alergare. În luna mai vrea să termine primul lui semimaraton la București, iar pentru asta se antrenează săptămânal. Spune despre el că “alergând am descoperit o versiune mai bună a mea”.
Mai sunt și zile în care nu are chef de antrenamente, dar încearcă să treacă peste asta. Sunt și cazuri în care cheful este dat și de forma fizică, iar atunci preferă să nu forțeze: “nu pot astăzi, prefer să stau”. S-a întâmplat să iasă la alergat și să își dea seama că este foarte obosit. A alergat în jur de un kilometru, a realizat că se simte rău, așa că s-a întors la mașină și a plecat acasă. A învățat de-a lungul timpului că “degeaba tragi de tine; dacă organismul nu te lasă, poți să încerci tu mult și bine”.
Dacă până acum a făcut antrenamente separate, de acum înainte își propune să îmbine alergatul cu turele pe bicicletă. Va profita de vremea frumoasă ca să facă asta, iar de la toamnă își propune să integreze în program și înotul. Își amintește că în copilărie a fost trimis de părinți la bazin, însă mai mult de una, două ședințe nu a rezistat. Acum se simte nerăbdător cu privire la noul tip de antrenament pentru că știe să înoate, mai trebuie doar să capete rezistență și să deprindă diferite tehnici.
Fotografiile din articol sunt realizate cu Nokia 8 Sirocco, care oferă experiența celui mai bun Android, cu cele mai recente inovații de la Google. Actualizările regulate de securitate și upgrade-ul gratuit al SO timp de doi ani înseamnă că noul Nokia 8 Sirocco cu Android One va fi perfect sigur.
Camera panoramică de 12 MP, cu lentilă ZEISS și zoom optic 2x, îți asigură amintiri clare, chiar și din zilele neclare ale weekendurilor, dar și detaliile gastronomice ale preparatelor de ieri. Cu noul mod Pro al camerei foto, poți controla perfect fiecare imagine, ajustând manual balansul de alb, focalizarea, sensibilitatea (ISO), timpul de expunere și compensarea expunerii. Realizează reglaje complexe fără bătaie de cap și vezi rezultatele în timp real.