#RunningCulture: Alergarea în tinerețe reduce riscul de demență la bătrânețe

#RunningCulture este o serie de articole 321sport în care prezentăm povești pozitive din sport, informații care au puterea de a inspira, de a ajuta oamenii și de a arăta ce mare este impactul social pe care îl are alergarea la nivel global.

Alergarea este o activitate care face bine sănătații atât pe termen scurt, dar care are rezultate pozitive asupra sănătății noastre și pe termen lung. Un nou studiu demonstrează că persoanele care desfășoară activități sportive regulate în jurul vârstei de 40 de ani, își micșorează riscurile de a suferi de demență la vârste mai înaintate.

Activitatea fizică pe care o desfășori înainte de vârsta de 65 de ani poate ajuta la scăderea riscului de a dezvolta demență, în timp ce activitățile precum cititul, scrisul, cântatul sau grădinăritul ajută la prevenirea Alzheimerului, sugerează un studiu publicat în revista Neurology.

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de 800 de femei din Suedia, cărora le-au fost înregistrate timp de 44 de ani datele cu privire la activitățile fizice și mentale pe care le desfășoră. Cercetătorii au descoperit astfel că femeile cu un nivel ridicat de activitate fizică au redus riscul de a dezvolta demență cu 52%.

Autorul principal al studiului, Jenna Najar, M.D., de la Universitatea din Gothenburg din Suedia, a declarat pentru Runner’s World că nu sunt siguri ce anume din partea de exerciții fizice ajută la menținerea sănătății cognitive. Cu toate acestea, este de părere că poate avea legătură cu efectul benefic al sportului asupra factorilor de risc cardiovascular și accident vascular cerebral, deoarece îmbunătățirea fluxului sanguin poate ajuta la prevenirea formelor vasculare de demență.

Așadar, conform spuselor cercetătorilor, este bine să continuăm să facem sport, mai ales pentru a preveni problemele pe care le-am putea avea la vârste înaintate. Să alergăm regulat ca să ne menținem sănătoși pe termen cât mai lung!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu