Alergătorii din[tre] noi este un proiect despre povești, oameni și multă ambiție, împachetat într-o serie de 20 de materiale ce vor fi publicate pe tot parcursul anului 2018 și începutul anului 2019. Prin intermediul acestei serii vrem să vedem care este relația oamenilor cu sportul, ce ritualuri au înainte de antrenamente și ce îi motivează să iasă la alergat în mod constant.
Acesta este primul proiect editorial, creat de 321sport și susținut de Nokia Mobile, care își propune să facă o radiografie a felului în care se raportează românii la alergare. Ne dorim să aflăm perspectiva unor oameni simpli care s-au bazat pe forțele proprii și care au reușit să transforme alergarea într-o poveste despre rezistență, perseverență și mult curaj.
Sportul l-a ajutat pe Florin să treacă de la o formă uşoară de depresie, la o încredere foarte mare în forţele proprii. A fost un proces de durată, început în facultate, atunci când s-a apucat de antrenamentele de kickboxing. Sportul, pentru el, a fost singurul lucru care l-a ajutat să lucreze cu sinele, să treacă de acea încăpăţânare caracteristică, să ajungă să se deconecteze de la problemele de zi cu zi.
Era în anul trei de facultate când a încercat pentru câteva luni să meargă la sală. Nu a fost o activitate care să îl atragă pe termen lung. Aşa că, atunci când Sabin l-a introdus în lumea kickboxing-ului, a fost un lucru binevenit. Au mers împreună la antrenamente de trei ori pe săptămână, câte două ore, două ore jumătate şi şi-au făcut programul astfel încât să ajungă şi la cursuri, să meargă şi la petreceri, dar să nu rateze niciun antrenament.
***
Florin a copilărit în Slatina, acolo unde, alături de tatăl lui, mergea la bălţi, la pescuit. Era un obicei de-al locului să pleci dimineaţa, în zori, şi să te întorci abia pe-nserat. Între casă şi locul de pescuit erau cam “3-4 kilometri şi trebuia să cobori o pantă mare”. Îşi aminteşte că avea vreo 6-7 ani, iar tatăl lui folosea o semicursieră cu cărucior în spate pentru a face drumul dus-întors. El îl urma cel mai adesea pe jos, în alergare. Doar dacă nu mai putea de oboseală era urcat pe bicicletă şi tras până la destinaţie. Atunci a început pentru el prima interacţiune cu sportul.
***
La kickboxing, antrenamentele începeau mereu la fel: “prima oră, aproape o oră întreagă, aveai alergare“. Apoi urmau câteva exerciţii de încălzire: “broscuţe, mersul piticului”, exerciţii la sacul de box, exerciţii în oglindă sau exerciţii cu colegii. Deşi kickboxing-ul este un sport individual, nu lucrezi niciodată singur, iar asta a fost mereu un plus pentru Florin care nu s-a simţit atras de sporturile individuale. Chiar şi atunci când lucrezi singur la sac, sau în oglindă, ajungi să lucrezi cu un partener – “lucrezi cu tine însuţi”, explică el.
În 2015 s-a alăturat grupului de alergare 321sport, atunci când avea loc prima ediţie a programului #dela1la21. Cum nu a fost niciodată motivat să facă antrenamente de unul singur, energia de grup a fost elementul cheie care l-a făcut pe Florin să vină la alergările săptămânale. Îi plăcea ideea că face parte dintr-un program care are continuitate. Faptul că vii la fiecare episod şi că îţi setezi mental ca ziua de marţi să fie o zi în care să îţi reîncarci bateriile au fost două motive care l-au făcut de Florin să vină săptămână de săptămână la alergările din parc.
***
După prima alergare la care a folosit pantofii lui vechi de sport, a rămas cu o serie de băşici şi bătături atât de dureroase încât a zis că niciodată nu se mai confruntase cu aşa ceva. Atunci şi-a pus ambiţia la încercare şi a zis că-şi doreşte o pereche bună de încălţări pentru a putea alerga fără să simtă dureri. Şi-a luat prima lui pereche de Ultraboost şi a fost uimit de sentimentul pe care l-a avut: “nu se poate, cum naiba să alergi şi să fie atât de bine?”.
Relaţia lui cu perechile de pantofi de alergare este una specială, am putea spune. Îşi aminteşte că în urmă cu câţiva ani a început să scrie poveşti despre perechile lui de pantofi de alergare. Pe pagina lui de Facebook a publicat postări în care descria şi personifica fiecare pantof. Făcea asta pentru că în acea perioadă petrecea destul de mult timp căutând informaţii despre echipamentul sportiv.
Îi plăcea să studieze tehnologiile şi urmărea diferite filmuleţe şi vlog-uri despre aceste teme. După ore petrecute în acest fel, îi plăcea ca fiecare pereche de încălţări de alergare să aibă propria ei poveste în spate. Aşa au apărut Ana, o pereche de Salomon Lab roşie şi Iasmin, o pereche de Ultraboost negru cu mov. De ce să creezi pentru fiecare o poveste, ne-am putea întreba. Iar explicaţia lui vine firesc: pentru că îi plăcea ideea de “a alerga cu Ana”. Cumva, astfel, nu ajungea niciodată să fie singur la antrenamente.
***
Deşi este atras de ideea de comunitate, numărul de participanţi nu este cel mai important factor, ci oamenii cu care reuşeşte să se conecteze. Şi-a dat seama că “în momentul în care alerg şi sunt alte persoane, renunţ la mine; adică devin dispus să fiu atent şi la nevoile celorlalte persoane de lângă mine”. Dacă de obicei nu este dispus să facă asta, în timpul alergării Florin ascultă poveştile colegilor lui, se implică şi simte că astfel iese din zona lui de confort. Acest lucru îl ajută să se relaxeze, dar şi să se deconecteze.
La un moment dat a încercat şi varianta de a alerga singur şi şi-a setat o serie de ture dimineaţa şi seara în Parcul IOR din Bucureşti. A ieşit la alergat şi şi-a dat seama că, odată ce dădea tura aia de 3 kilometri, neavând cu cine să stea de vorbă, nu mai avea chef nici de muzică, nici de alergat şi îşi găsea tot felul de scuze pentru a se opri. Uitându-se în spate, Florin explică: “[pro]vin dintr-o familie în care eşti obligat să share-uieşti şi îţi formezi cultura asta. […] Devenea trist pentru mine. În sine, sportul, era ceva ce se transforma în ceva ce nu mai voiam. Şi atunci l-am oprit”. Aşa a realizat că atunci când este în grup, odată ce găseşte un ritm constant cu cei cu care aleargă, parcă uită de faptul că face sport. Este mereu atras de ideea de a dezbate subiecte interesante şi de a se alătura unor conversaţii care îl ajută să nu se mai gândească la problemele lui.
De-a lungul timpului, odată cu practicarea sportului, Florin a dobândit o încredere de oţel. Spune despre el că “dacă vii şi îmi zici «prostule!», eu îţi zic «sărumâna, eşti un om minunat!».” În plus, alergarea l-a ajutat să devină un om stăpân pe propriile decizii. Dacă în urmă cu câţiva ani îi era greu să ia “o decizie pe loc, sigură şi stabilă”, acum spune că “pur şi simplu ai luat decizia aia, stai cu ea, o duci, mergi la capăt”. De asemenea, niciodată nu aleargă cu viteză. Îi place să se bucure din plin de experienţa de a alerga. Se concentrează doar pe ceea ce are în faţă şi se opreşte să se bucure de peisajele din jurul lui. Spune despre el că nu aleargă pentru alţii, ci o face în special pentru el, nu îl interesează părerea celor din jur.
Kickboxing-ul l-a învăţat să ia pe etape alergarea, să nu înceapă niciodată în viteză. La fiecare antrenament ia şi construieşte de la zero, trecând prin fiecare etapă. Spune despre el că îşi adună energia în timp ce aleargă pentru a avea cât mai multă spre finalul traseului.
Deşi alergarea i-a schimbat viaţa, l-a ajutat să îşi schimbe stilul de viaţă şi cercul de prieteni, sportul lui de suflet a rămas kickboxing-ul. Alergarea este pentru el un lucru pe care îşi doreşte să îl facă şi la 50 de ani, dar nu este sportul lui preferat. Dacă în prezent a fost nevoit să întrerupă activităţile sportive, şi-a propus ca în cel mai scurt timp să reînceapă antrenamentele pentru că resimte foate tare lipsa sportului în viaţa lui.
Fotografiile din articol sunt realizate cu Nokia 8 Sirocco, care oferă experiența celui mai bun Android, cu cele mai recente inovații de la Google. Actualizările regulate de securitate și upgrade-ul gratuit al SO timp de doi ani înseamnă că noul Nokia 8 Sirocco cu Android One va fi perfect sigur.
Camera panoramică de 12 MP, cu lentilă ZEISS și zoom optic 2x, îți asigură amintiri clare, chiar și din zilele neclare ale weekendurilor, dar și detaliile gastronomice ale preparatelor de ieri. Cu noul mod Pro al camerei foto, poți controla perfect fiecare imagine, ajustând manual balansul de alb, focalizarea, sensibilitatea (ISO), timpul de expunere și compensarea expunerii. Realizează reglaje complexe fără bătaie de cap și vezi rezultatele în timp real.