Cu 50 de ani în urmă, oamenii ar fi spus despre street running că este o nebunie, dar în prezent cultura alergării influențează oamenii din întreaga lume. Să faci parte dintr-un running crew este ca și cum ai avea un pașaport internațional care îl face pe fiecare alergător de pe această planetă să se simtă ca acasă.
Mișcarea de alergare stradală a apărut în New York în 2004, atunci când Mike Saes, un personaj cunosct în lumea artiștilor din centrul orașului, nu a reușit să prindă un taxi pentru a-și lua fiica de la școală. Atunci el s-a hotărât pur și simplu să alerge pe Williamsburg Bridge pentru a ajunge în partea cealaltă a orașului și a realizat că experiență este una atât de plăcută, încât în vara aia a început să își cheme prietenii în fiecare săptămână pentru a alerga împreună la miezul nopții.
Spre deosebire de cluburile de running, crew-urile sunt mult mai conectate la street culture – artă, mâncare, petreceri. Ele nu au o structură foarte organizată și se focusează în egală măsură pe explorare, crearea unei comunități, cât și partea sportivă propriu-zisă.
Radu Restivan, care a fost în New York cu ocazia New York City Marathon 2018, a avut oportunitatea să participe la mai multe alergări organizate de crew-uri new yorkeze și a stat de vorbă cu unele dintre personajele cheie ale acestui fenomen.
Le mulțumim celor de la Bridge Runners, WRU, Resident Runners, Brooklyn Track Club, OSR, Harlem Run, Boogie Down Bronx, Black Men Run că ne inspiră în fiecare zi!
Discover the World through its Marathons, New York City edition, este prezentat de Alive de la Secom România și încurajat de Under Armour România, Nokia și Air France.