Cum poți să fii cel mai bun alergător în doi pași simpli

Intervale, sprinturi, long run-uri, ore întregi de antrenamente în parc, pe pistă, la sală sau oriunde altundeva. Internetul ne spune încontinuu: “trage de tine, numai așa vei fi un alergător mai bun”!

E adevărat: nimic în viață nu se schimbă dacă nu facem efort. Vom transpira și dacă alergăm repede, dar și dacă alergăm încet.

Ne ajută antrenamentele să fim alergători mai buni? Da, evident că ne ajută! Poate nu țintim să fim profesioniști, dar dacă azi alergăm cu 7 minute pe kilometru, este foarte posibil ca peste 6 luni să putem alerga cu 5 minute și jumătate pe kilometru fără să gâfâim. Fiecare antrenament ne face mai buni, fără doar și poate.

Sunt suficiente antrenamentele? La prima vedere, răspunsul este clar: “da”. Însă am vrea să vă spunem de ce răspunsul corect este “NU”.

Antrenamentele au efect pozitiv doar dacă sunt însoțite de doi factori esențiali: odihna și alimentația corectă.

Vom explica, foarte pe scurt, de ce odihna și alimentația sunt două lucruri la fel de importante ca antrenamentele. Fiecare efort pe care îl facem are un efect asupra organismului: consumăm resurse și obosim când facem sport, nu?

  1. Somnul este cel mai bun “supliment” din lume. Consumați-l cu încredere timp de cel puțin 7-8 ore pe noapte.
    Exercițiu: Încercați același program de antrenament într-o săptămână în care v-ați odihnit suficient (56 ore de somn, adică 8 ore pe noapte) și într-una în care ați dormit prea puțin (35 ore de somn, adică 5 ore pe noapte). Faceți un test duminică – 5 kilometri de alergare. Comparați rezultatele.
  2. Adaptați alimentația la contextul personal. Regulile de bază: respectați mesele zilei (știți câți oameni sar peste micul dejun?) și nu faceți excese / înfometări inutile.
    Exercițiu: notați fiecare lucru pe care l-ați mâncat într-o săptămână. Uitați-vă apoi pe listă și întrebați-vă dacă ați hrăni cel mai drag om din lume pentru voi cu alimentele pe care le-ați consumat. Dacă răspunsul este “nu”, poate ar fi cazul să vă puneți câteva întrebări.

Corpul uman este extrem de inteligent. Tratați-l cu respect și vă va ajuta să ajungeți cel mai bun alergător pe care voi îl puteți întruchipa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu