Cum să faci cel mai frumos drum din lume pe bicicletă: Transfăgărășan 2017 (VIDEO)

În primăvara lui 2017 ne-am decis să mergem pe Transfăgărășan cu bicicleta, iar pe 17 august am reușit să facem expediția. În acest articol o să vă povestim experiența așa cum am trăit-o și vom încerca să facem un ghid pentru cei care își doresc să încerce această tură.

Până să începem povestea organizatorică, vă invităm să urmăriți expediția noastră în format video. I-am pus titlul în engleză pentru că locul acesta e atât de frumos, încât merită să apară pe Google atunci când străinii caută cel mai frumos loc din lume pentru ciclism. 🙂

Bicicletele
Am plecat la drum cu un Giant Defy și un Felt F75.

Deși în mod normal nu suportă prindere pentru bagaje, pe cursiera Felt am montat două coburi (genți care se prind de portbagajul bicicletei). Știam că vom avea nevoie de un spațiu de depozitare și nu ne doream să facem acest drum cu bagajul în spate.

Felt-ul a fost cel care a primit greutatea bagajului. Pentru că această bicicletă nu are prinderi de portbagaj, iată cum am prins coburile.
1. Portbagajul atașat pe cadru: Thule Tour Rack.
2. Grilaje pentru prinderea coburilor: Thule Pack’n Pedal Side Frames.
3. Coburile propriu-zise (nu am luat un brand cunoscut) de pe www.bike24.com, dar am urmărit să fie impermeabile și încăpătoare.

Transportul
Am plecat din București cu trenul IR1891 de la 06:07, iar la 08:03 am ajuns la Pitești. Acolo ne-am urcat în trenul R9531 cu destinația Curtea de Argeș (am plecat la 08:35 și am ajuns la 09:22 la destinație).

Ambele trenuri au fost Săgeata Albastră (Siemens Desiro) și am avut suficient spațiu pentru biciclete. Un mare plus pentru aerul condiționat din ambele trenuri 🙂

Biletul a costat aproximativ 50 lei de persoană și a inclus drumul București – Pitești (cu supliment de bicicletă) și drumul Pitești – Curtea de Argeș (fără supliment de bicicletă). Deși era același tip de tren, la ghișeul CFR nu ne-au putut vinde supliment de bicicletă pentru Pitești – Curtea de Argeș.

O mențiune: gara din Curtea de Argeș este o clădire foarte frumoasă, însă la momentul scrierii articolului este complet închisă.

Drumul în sine
Distanța pe care am parcurs-o de la Curtea de Argeș este de aproximativ 110 kilometri, iar diferența de nivel înregistrată pe ceasul Garmin Fenix 5 este de 1.800 metri.

Traficul
Noi am făcut tura într-o zi de joi, iar traficul a fost lejer. Versus weekendurile în care se formează cozi kilometrice pe Transfăgărășan, suntem convinși că este mult mai bine să pedalăm fără să inhalăm noxele mașinilor staționate în coadă.

Ce trebuie să avem la noi
Sunt câteva lucruri pe care le-am luat cu noi și ne-am felicitat de câteva ori 🙂
1. Niște căciuli de pus sub cască: au fost aur curat pe coborâre, când se răcorise bine și temperatura a scăzut vertiginos.
2. Mănuși: extrem de importante pe coborâre.
3. Mâncare: am avut mai multe sandvișuri la noi. Inițial am crezut că am plecat cu prea multe, dar le-am terminat mult mai repede decât ne-am așteptat.
4. Cremă de soare: multe ore de expunere la soare pot fi periculoase, iar răcoarea de la înâlțime ne-a dat senzația că soarele nu arde. Am folosit un tub cu factor de protecție 50, pe care l-am aplicat pe față, ceafă și mâini.
5. Coburile: au fost cea mai deșteaptă chestie pe care am avut-o cu noi. Urcarea este solicitantă și ne-am resimțit serios la spate. Nu ne închipuim ce dureri de spate am fi avut dacă urcam cu rucsaci.
6. Lumini: sunt câteva tuneluri pe drum – unele sunt mai luminate, altele sunt complet întunecate. Recomandăm lumini puternice și frontală pentru vizibilitate. Sunt și câteva gropi în tuneluri și nu este un loc bun de căzut cu bicicleta.
7. Set de reparație / ajustare bicicletă: pompă, multifuncțional, camere de rezervă etc. N-am avut nevoie de ele, dar aceste elemente sunt obligatorii la orice tură mai lungă.

Ce n-am avut la noi și regretăm că le-am lăsat acasă: buff-uri pentru protecția gâtului.

Cât durează
Tura noastră a durat puțin sub 7 ore de pedalat efectiv. Însă am făcut și pauze în care am umplut bidoanele cu apă, am mâncat sau am făcut poze. La Bâlea Lac am petrecut cel puțin 30 minute admirând priveliștea. Am plecat la 10 dimineața din Curtea de Argeș și am ajuns la Cârțișoara în jurul orei 20, cu vreo 30 minute înainte să înceapă să se însereze.

Am lăsat partea foto la final 🙂

22 de comentarii. Leave new

  • Salut.bravo pentru excursie.la incoarcere cum ați procedat.pentru in amator care merge pe t.f. recomandati sa faca traseul din 2 ,,bucati,, cu o noapte de cazare undeva la mijlocul traseului.multumesc.

    Răspunde
    • Salut! La intoarcere am luat masina spre casa ?
      Ai putea sa incerci sa imparti drumul in doua bucati. Insa urcarea tot va fi grea, asadar e nevoie de antrenament serios pentru tura asta!
      Mult spor daca iei decizia sa mergi ?

      Răspunde
  • Salut! Vreau sa fac si eu traseul dar invers. Ce crezi e mai usor sau mai greu?
    Multumesc!

    Răspunde
    • Salut! Depinde de unde vrei să-l începi de pe partea cealaltă, căci dinspre Curtea de Argeș a fost o lungă perioadă de încălzire a motoarelor. Mi s-a părut destul de agresivă urcarea dinspre Sibiu, dar sunt convins că e cel puțin la fel de grea. Oricum ai pleca la drum, să fii bine antrenat! Mult succes!

      Răspunde
  • sorin mardale
    iunie 14, 2018 5:04 PM

    salut ! cum este drumul ? ma gindesc ca de anul trecut nu l-au mai reparat . intreb pentru ca vreu sa fac traseul si nu stiu cu ce sa merg : ktm sau synapse . cu ktm o sa fie mai greu dar ma gindesc ca poate cu synapse o sa am probleme cu cauciucurile 23c-25c sau poate pun cauciucuri de 28c . mersi

    Răspunde
    • Salut! A fost decent drumul, nu m-aș plânge de calitatea asfaltului. De ce crezi că ai avea probleme cu cauciucurile? Eu zic că te poți descurca fără probleme cu 23c sau 25c. Multă baftă și să ai o expediție cât mai mișto!

      Răspunde
  • Alin Cristian Rusu
    iunie 22, 2018 7:23 PM

    Salut, aM PUTEA DISCUTA MAI MULTE DETALII PE MAIL-UL MEU ? MULTUMESC

    rUSU_CRISTIAN22@YAHOO.COM

    Răspunde
  • Buna! As vrea si eu sa fac acest traseu, dar doar coborarea. coborarea se face din Arefu in Comuna Cârțișoara?

    Răspunde
  • Salut m am hotărât sa merg și eu anul viitor dar sa fac doar coborârea și as dori sa știu pe unde ti sa părut mai Frumos prin partea care ajunge la Curtea de Argeș sau în cealaltă Parte?
    P. S. As dori sa știu pe unde se urca mai puțin la Coborâre…

    Multumesc

    Răspunde
    • Salutare! Ambele părți sunt extraordinare, vei avea priveliști de vis orice varianta ai alege. Coborârea este destul de rapidă, îți recomand să ai frânele bine pregătite și să porți cască de protecție. Atenție: în weekend este foarte aglomerat din cauza mașinilor, eu îți sugerez să mergi în timpul săptămânii ca să te poți bucura de șoseaua mai goală. Mult succes!

      Răspunde
  • Buna, m-ar tenta si pe mine o urcare si o coborare pe transfagarasan, si voiam sa merg cu masina,sa o las undeva la poalele muntelui, sa urc si sa cobor pe acelasi traseu. Intrebarea mea este: care parte a traseului este mai “dulce” la urcare? Si daca considerati ca cu un cooker maxi m-as descurca…

    Răspunde
    • Salutare! Urcarea este dificilă pe oriunde ai lua-o. Apoi am căutat Cooker Maxi (nu știam ce înseamnă), pare o bicicletă foarte grea, așadar îmi închipui că va fi și mai greu până sus. Mult succes la antrenamente și sper să-ți iasă expediția așa cum dorești!

      Răspunde
  • Salutare! Și mie mi-ar plăcea tare mult să fac traseul vara asta. Crezi că s-ar descurca un Btwin Rockrider 340? Mersi frumos!

    Răspunde
    • Bicicleta la care faci referie nu are rapoarte pentru urcarea pantelor de pe transfagarasan. iti va fi foarte greu sau imposibil. Antreneaza-te serios inainte.

      Răspunde
  • Cu cat timp inainte de tura v-atI Antrenat si in ce a constat antrenAmentul?

    Răspunde
    • Salut! Ne antrenăm constant pentru curse pe distanțe lungi (în special de alergare), așa că am făcut alergări, spinning și antrenamente de forță. Mult succes dacă pregătești o astfel de tură, peisajele sunt senzaționale, iar efortul este pe măsură 😀

      Răspunde
  • Buna! Imi poti spune te rog ce bicicleta ai folost? Multumesc

    Răspunde
  • Se poate urca cu un Alfine 8 pe curea?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu