În ultimii ani am avut ocazia să filmăm documentarul de alergare Discover the World through its Marathons la curse internaționale de tradiție, iar traseele acelor maratoane ne-au arătat că sportul poate mobiliza un întreg oraș în jurul alergării. Știm că o cursă bună, care reunește elemente sportive, culturale și istorice, pune orașul respectiv pe harta mondială a maratoanelor, iar turismul sportiv poate crește considerabil.
Știați că primele ediții ale Maratonului de la Berlin s-au desfășurat în afara orașului? În 1974 se puneau unele întrebări pe care le auzim în 2017 în România: “de ce nu pot să alerge maratoniștii în afara orașului?”, “de ce trebuie blocat traficul?”, “de ce să ieșim din case pentru a încuraja niște alergători?”.
Toate aceste întrebări fac parte dintr-un proces de acomodare cu sportul. Chiar dacă în 2017 la Maratonul de la Berlin sunt aproximativ un milion de suporteri pe traseu, iar tot orașul este închis pentru mașini, lucrurile nu au stat chiar așa la început. A fost nevoie de timp ca oamenii să se obișnuiască cu ideea de spectacol sportiv. Maratonul de la București se afla la cea de-a 10a ediție, motiv pentru care trebuie să avem răbdare și să lăsăm competiția să crească.
Ediția din 2017 a Bucharest Marathon a adus o schimbare majoră a traseului de concurs și, pentru prima dată, am simțit cu adevărat că avem un maraton internațional de mare anvergură.
Chiar dacă traseul din edițiile precedente bifa unele dintre cele mai importate puncte ale orașului (Palatul Parlamentului, piața Unirii, calea Victoriei, stadionul Național etc.), cu toții aveam în minte Arcul de Triumf și, implicit, bulevardul Kiseleff. Și ne doream ca Bucharest Marathon să beneficieze de un traseu care să străbată cât mai multe zone importante ale orașului.
Știm că aprobările se obțin extrem de greu într-un oraș în care șoferii nemulțumiți sunt foarte vocali, însă suntem conștienți că un traseu de maraton adevărat ar putea să devină un factor decisiv pentru aducerea unui public și mai numeros de alergători străini. Și, chiar dacă orașul se blochează pentru o zi, suntem siguri că toți românii ar fi mândri să vadă sute sau mii de străini care își planifică excursii în România datorită sportului. Iar pe termen lung, Bucureștiul ca destinație sportivă ar putea reprezenta un avantaj economic și cultural foarte important.
Un maraton adevărat te poartă prin istoria și cultura unui oraș! Iar ediția din 2017 a dus alergătorii prin puncte cheie precum: Palatul Parlamentului, piața Unirii, piața Matache, piața Victoriei, muzeul Antipa, Guvernul României, Arcul de Triumf, calea Victoriei (muzeul Enescu, Ateneul Român, piața Revoluției, Palatul Telefoanelor, Casa Capșa, Palatul CEC, Muzeul Național de Istorie), parcul Cișmigiu, piața Mihail Kogălniceanu, fosta clădire a Primăriei București, stadionul Național, malul Dâmboviței (atât în zona Unirii, cât și spre Delta Văcărești).
Din 2017 avem un maraton INTERNAȚIONAL în adevăratul sens al cuvântului! Pe această cale dorim să felicităm organizatorii pentru o mare reușită! Știm că munca din spate a fost titanică, însă rezultatele s-au văzut pe 15 octombrie 2017: Bucharest Marathon a devenit competiția simbol a României!
În 2015 am filmat documentar la București, însă traseul din 2017 ne-a convins că orașul nostru mai merită un documentar, pe care îl vom filma la ediția din 2018. Nu de alta, dar ne-am dori să arătăm alergătorilor străini adevărata față a Bucureștiului! 🙂