Jurnal de UTMB (ziua 2): Am aterizat la Olimpiada din Chamonix

Chamonix este orașul care a găzduit prima ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă, iar la fața locului simți cum orașul își schimbă fața datorită sportului.

În România găsim trei tipuri de afaceri la fiecare colț de stradă: farmacii, pariuri sportive și covrigării. În Chamonix există un singur tip de business pe care-l întâlnești la fiecare intersecție: magazinul sportiv. Poate că este dedicat sporturilor de iarnă și este împânzit cu schiuri, poate se axează pe comerțul de biciclete și are zeci de modele expuse pe stradă sau, în ton cu atmosfera de la Ultra Trail de Mont Blanc, se bazează pe echipamentul de alergare. Unele business-uri din oraș au zeci de ani de când activează, motiv pentru care multe magazine se mândresc cu anul în care au fost fondate.

Spectacolul sportiv durează o săptamână întreagă, iar organizatorii au pregătit din timp toate detaliile: zona centrală a orașului este dominată de poarta de finish și scena de premiere, un castel din zonă a devenit reședința jurnaliștilor, iar o întreagă piață s-a transformat în Sport Expo – locul în care toate brandurile sportive au venit ca să-și expună produsele și să interacționeze cu alergătorii veniți din toate colțurile lumii. În același loc au venit atât brandurile consacrate, cât și branduri sportive mai mici, aflate la început de drum.

Orașul este prietenos și surprinzător în același timp. La fiecare colț ai ocazia să vezi o clădire istorică, iar totul pus în contextul munților din apropiere transformă orice fotografie într-un tablou. Pe scurt, nu este nevoie să fii un fotograf priceput în Chamonix, trebuie doar să faci poze și cu siguranță îți vor ieși câteva foarte reușite.

Terasele sunt pline de alergători și de prietenii lor. Îi vezi după tricourile colorate, care mai de care mai diferite. Unii poartă culorile țărilor din care vin, alții afișează tricouri de la cele mai importante competiții la care au participat.

In tot orasul domneste un spirit de Olimpiada, semn ca prima editie a Jocurilor Olimpice de Iarna desfasurata la Chamonix a schimbat destinele acestui oras. Veti vedea expresia “Mecca sporturilor de iarna” folosita pentru a descrie statiunea. Este foarte adevarata.

Marți seară a avut loc și reuniunea alergătorilor români prezenți la UTMB. Peste 30 de atleți români vor lua startul în probele din această săptămână. La categoria elite suntem reprezentați de Robert Hajnal (UTMB) și Radu Milea (CCC).

Încheiem articolul cu două fotografii din zona dedicată jurnaliștilor, locul în care tastele merg de drag și articolele parcă se scriu de la sine.

Episodul 14 al Discover the World through its Marathons este încurajat de Hoka One One, Compressport, Garmin, UNIQA Asigurări, Neffos, Discovery Channel și World Class.

Fotografiile din acest articol sunt realizate cu Neffos X1 Max.

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu