Jurnal de UTMB (ziua 1): un festival sportiv al întregii comunități

Ne plac sărbătorile, iar când sportul devine motiv de sărbătoare pentru o întreagă comunitate suntem fericiți să fim parte din așa ceva.

Am plecat din București după o noapte de făcut bagaje și, bineînțeles, de nedormit. Am zburat la Geneva și ne-am trezit în mijlocul unei amenințări cu bombă, iar întreg aeroportul a fost evacuat. Nu neaparăt cea mai călduroasă primire, insă ne-am bucurat că a fost doar o alarmă falsă și nimeni nu a pățit nimic.

Ne-am suit în Alpy Bus și după o oră și ceva am ajuns la cartierul general din Les Houches, locul în care suntem cazați în aceasă săptămână, dar și locația de start pentru antrenamentele de pregătire.

(Les Houches este un mic orășel lângă Chamonix. Este genul acela de loc în care te simți primit cu drag chiar dacă nu interacționezi cu nimeni. Sportul este ca la el acasă, majoritatea oamenilor fie aleargă, fie pedalează, important este că au transformat mișcarea în stil de viață. Și poți vedea Citroen-uri vechi, din acelea ca-n filmele franțuzești de pe vremuri.)

Vedere spre Mont Blanc din Les Houches / Fotografie realizată cu Neffos X1 Max

Deși mic, orașul este împânzit de însemne cu UTMB. Le vezi, la propriu, peste tot. Ne așteptam să fie bannere pe stradă, însă nu ne-am fi așteptat să vedem postere de încuraje în supermarket sau pe vitrinele magazinelor. Am plecat atleți amatori de la București și am ajuns tot amatori la UTMB, dar oamenii de aici te fac să te simți ca un atlet profesionist. Și este un sentiment fantastic de frumos pe care oamenii din comunitate îl pot crea pentru oaspeți. Acel tip de sentiment care te face să zâmbești cu gura până la urechi, să povestești tuturor prietenilor și să-ți dorești să revii an de an. Evenimentele sportive au devenit un motiv de călătorie în ultimii ani, iar pionierii din acest domeniu știu cum să-și atragă simpatia globală și să atragă din ce în ce mai mulți turiști în fiecare an.

Les Houces este împânzit cu afișe de promovare pentru UTMB / Fotografie realizată cu Neffos X1 Max

Antrenamentul zilei: cota 2590 la Jonction

Prietenul Costin Miu ne-a repezit cu mașina până în buza muntelui. La orele 12 trecute fix am început să urcăm către Jonction. Ne aștepta un traseu cu o diferență de nivel de aproximativ 1.600 metri, iar indicatoarele ne spuneau că vom ajunge sus în puțin sub 5 ore.

Problema nu a fost tura în sine, ci faptul că locurile în care am ajuns ne-au uimit atât de tare, încât am făcut abuz de toate device-urile care puteau face fotografii. Dacă vreodată ajungeți în Alpi, faceți această tură. În stânga și-n dreapta veți vedea doi ghețari maiestuoși (Bossons și Taconnaz), cascade și, dacă aveți noroc, capre negre și ieduți. Pe lângă toate acestea, a avut loc și o cădere de pietre pe Aiguile du Midi.

Fotografie realizată cu Neffos X1 Max

Fotografie realizată cu Neffos X1 Max

PS: Jonction este la 2.589 metri, însă l-am făcut noi de 2.590 când am sărit un metru de bucurie 🙂

Fotografii realizate cu Neffos X1 Max și GoPro Hero 5.

Episodul 14 al Discover the World through its Marathons este încurajat de Hoka One One, Compressport, Garmin, UNIQA Asigurări, Neffos, Discovery Channel și World Class.

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu