The Speed Project Romania: Baia Mare – București, 550km cu 321sport #RunningCulture

The Speed Project este un proiect început în 2014, iar între timp a devenit una dintre cele mai frumoase (și nebune) curse din lume, se aleargă de la Los Angeles până la Las Vegas pe o distanță de 340 mile (aprox. 550 kilometri) în echipe de câte 6, în ștafetă.

Despre competiția originală…

  • Fără traseu prestabilit. Fiecare echipă își face strategia de cursă și nu contează cum ajunge din punctul A (Los Angeles) în punctul B (Las Vegas)
  • Nu există reguli.
  • Câștigă echipa care ajunge prima la linia de finish.

Dar cel mai bine ar fi să urmăriți acest mini documentar înainte de a merge mai departe.

Având în vedere situația actuală din întreaga lume, cei de la The Speed Project au creat pentru 5-6 septembrie 2020, o experiență unică: TSP DIY (The Speed Project Do It Yourself). Evenimentul este conceput pentru a conecta sportivii din comunitățile de alergare din întreaga lume chiar și pe timp de pandemie. Visam încă de prin 2017 să mergem în America pentru a lua parte la acest fenomen, însă acum este șansa noastră să facem parte dintr-o idee fantastică!

Acum să trecem la treburile importante.

În 2020 am făcut echipa 321sport #RunningCulture Romania și ne-am înscris la The Speed Project. Știm, suntem nebuni. Iar ideea de anul acesta este ca fiecare echipă să alerge o distanță cât mai mare în 31 ore și 15 minute, cât este recordul de cursă la competiția originală.

Știm că nu avem nici o șansă să facem 550 kilometri în 31 ore. Așa că ne-am gândit să ducem ideea și mai departe, să păstrăm distanța “clasică”. Los Angeles-ul nostru va fi Baia Mare, iar Bucureștiul se transformă în “Las Vegas”. Distanța dintre cele două orașe? 514 kilometri la pas (pe ruta Baia Mare, Târgu Mureș, Brașov, București). Ups, ne lipsesc vreo 35 kilometri care să ne ducă la 550 kilometri.

Dacă tot facem nebunia asta, am zis s-o facem până la capăt. Baia Mare, Transfăgărășan, București. Da, vom face Transfăgărășanul pentru că este cel mai spectaculos drum din România (și foarte greu de alergat, dar ce mai contează?!).

Traseul The Speed Project Romanian Edition 2020

Tronson 1: Baia Mare – Transfăgărășan (Refugiul Salvamont)
Distanță: 329 kilometri
Diferență de nivel pozitivă: 4.645m
Diferență de nivel negativă: 2.831m
Traseu detaliat: Baia Mare – Târgu Lăpuș – Dej – Gherla – Năoiu – Iernut – Mediaș – Agnita – Cârțișoara – Refugiu Salvamont Transfăgărășan.
Link tronson 1.

 

Tronson 2: Transfăgărășan (Refugiu Salvamont) – București
Distanță: 230 kilometri
Diferență de nivel pozitivă: 1.187m
Diferență de nivel negativă: 3.166m
Traseu detaliat: Refugiu Salvamont Transfăgărășan – Curtea de Argeș – Pitești – Topoloveni – Găești – Tărtășești – Chitila – București (Piața Unirii).
Link tronson 2.

Echipa de alergători și desfășurarea ștafetei

Formatul clasic de echipă implică 2 fete și 4 băieți. În urma unui proces de înscriere, alergătorii selectați sunt: Camelia Darie, Monica Dănică, Ciprian Miclea, Ștefan Jinga, Alin Miloaie și Radu Restivan (căpitan).

Echipa 321sport #RunningCulture Romania, pregătită pentru The Speed Project 2020

Alergătorii

Camelia Darie este Events Manager. La 30 de ani s-a apucat serios de alergat, iar de atunci au trecut aproximativ 2 ani. A început din dorința de a-și trezi corpul la viata și de a-și limpezi gândurile, fapt ce s-a dovedit mai mult decât benefic. Între timp, alergând alaturi de comunitatea 321sport, a ajuns să se îndrăgostească de tot ce îi oferă acest sport. Pe lângă rezistență, focus, perseverență și meditație, primește și acel gram râvnit de nebunie, cu fiecare competiție/proiect la care participă. Așteaptă cu nerăbdare să ia parte la una dintre cele mai tari experiențe de running, TSP DIY Romanian Edition și să-și descopere noi limite!

Camelia Darie

Monica Dănică – a început să alerge de fun acum mulți ani. Ulterior a crescut distanțele, dar și frecvența, motivul principal fiind să scape de cele 25 kilograme luate în sarcină. Acum aleargă… de nebună… la o cursă nebună!

Monica Dănică

Ștefan Jingă – s-a apucat de alergare în urma cu trei ani din dorința de a slăbi câteva kilograme. Cu echipa 321sport s-a intersectat întâmplător în Herăstrău în timpul unui antrenament, care are loc în fiecare marți la ora 19:30 și s-a alăturat imediat. La câteva luni a participat pentru prima oară la Tura de Vis, unde a cunoscut oameni extraordinari. Alături de o echipă de alergători nebuni o să ia parte la cea mai mare provocare: The Speed Project Romanian Edition!

Ștefan Jingă

Ciprian Miclea – are 43 de ani și este inginer IT. Alergatul este cea mai mare pasiune a lui. Toatā copilăria a alergat pe dealurile din jurul orașului în care s-a născut (iar în cadrul The Speed Project traseul nostru va trece chiar pe la el prin oraș). The Speed Project este cea mai mare provocare de până acum. Este mândru că face parte din echipa care traversează România în alergare de la Nord la Sud.

Ciprian Miclea

Alin Miloaie – a început să alerge acum 5 ani, când a terminat pentru prima dată o cursă de 10 kilometri. A aflat ulterior că a scos un timp chiar bun pentru un începător ce petrece 10 ore din zi pe scaun la birou, așa că a continuat să alerge. În 2019 a cunoscut comunitatea 321sport și a descoperit cât de fain e să alergi în echipă! Deși aștepta cu sufletul la gură cursele din 2020, toate au fost anulate una câte una până a venit Radu, the coach, cu ideea unei curse nebune: The Speed Project, Romanian edition. Este convins că traversarea României de la Nord la Sud va fi o experiență unică!

Alin Miloaie

Radu Restivan – este fondatorul 321sport #RunningCulture, antrenorul comunității și căpitanul echipei care va lua startul la The Speed Project 2020. Participarea la cursa originală, cea de la Los Angeles la Las Vegas, este un vis pentru el, dar crede că pandemia și ideea The Speed Project Do It Yourself este o șansă mare să arătăm comunității globale de running că România este o țară fantastică!

Radu Restivan

Deși inițial am spus că vom pleca de la Satu Mare, între timp am mutat startul la Baia Mare pentru a parcurge Transfăgărășanul. Vom închiria o autorulotă, vom conduce de la București la Baia Mare vineri, 4 septembrie, iar sâmbătă pe 5 septembrie la ora 14:00 vom pleca spre București.

Vom alerga pe rând, cel mai probabil în bucați de câte 10 KM (mai puțin în zonele cu multă diferență de nivel, unde probabil vom schimba mai des). Totalul pentru fiecare alergător este de aproximativ 90 kilometri alergați în toată această ștafetă, însă aceștia vor reprezenta suma tuturor alergărilor, nu se vor face deodată. Mai trebuie să și mâncăm și să ne odihnim, că suntem șmecheri, dar nu suntem supraoameni.

O să fie, fără doar și poate, o experiență cum nu s-a mai văzut. Chiar dacă, teoretic, ar trebui să oprim cronometrul la 31 ore și 15 minute, noi n-o vom face. Pentru că știm că nu o să ajungem la București atât de repede, ne asumăm din start că este posibil să dureze 50-60 de ore, poate chiar mai mult.

Programul fiecărui alergător va fi: alergare, duș, mâncare, somn, alergare, duș, mâncare, somn, alergare, duș, mâncare, somn, alergare, duș, mâncare, somn, alergare, duș, mâncare, somn, alergare, duș, mâncare, somn, alergare, duș, mâncare, somn, alergare, duș, mâncare, somn, alergare, duș, mâncare, somn. Nu am dat copy/paste în exagerare, căci fiecare om ar trebui să facă această secvență de fix 9 ori (9 x 10 kilometri). Dar știm că imprevizibilul face parte din toată experiența, așadar nici un calcul de acasă nu se va pupa cu realitatea (dură) din teren.


Întregul proiect este susținut de Under Armour România, care ne vor ajuta să fim la linia de start cu cel mai performant echipament de running: pantofii Under Armour HOVR Machina și echipamentul cu tehnologia UA Rush.

Noul pantof Under Armour HOVR™ Machina are integrată funcția de antrenament în timp real care te ajuta să devii un alergător mai bun.

Indiferent dacă aleargă cu scopul de a obține un timp bun la calificarile pentru un maraton important sau doar doresc să își îmbunătățească cu câteva secunde recordul pe distanța de 5 km, alergătorii caută echipamente care sa îi ajute să își atingă obiectivul pe care și l-au propus.

Under Armour HOVR Machina – varianta de fete

De multe ori alergătorii folosesc pantofi cu amortizare foarte bună pentru distanțele mari și pantofi cu greutate scăzută pentru cursele rapide. Under Armour s-a gândit să rezolve această problemă găsind un echilibru perfect între amortizare și greutate, așa că nu va mai trebui aleasă o singură opțiune.

Under Armour HOVR Machina – varianta de băieți

Pantoful Under Armour HOVR Machina combină viteza unui pantof de cursă cu confortul oferit de un pantof de antrenament. Aceasta caracteristică, combinată cu beneficiile oferite de antrenamentul în timp real, oferă echipamentul ideal pentru atingerea obiectivelor.

ANTRENAMENT IN TIMP REAL

UA HOVR Machina se poate conecta digital și permite alergătorilor nu doar să monitorizeze parametrii alergării, ci să primească informații în timp ce aleargă. Under Armour a integrat în noul pantof o funcție – antrenamentul în timp real, care ajută alergătorii să își ajusteze mărimea pasului și cadența în timp ce aleargă pentru a-și atinge obiectivele și a preveni accidentarile.

Mai mult, alergătorii pot măsura unghiul cu care ating solul, timpul de contact, parametrii care îi ajută să își îmbunătățească performanțele, să evite oboseala în timpul alergărilor pe distanțe mari și să evite accidentările. Toate aceste informații sunt disponibile wireless printr-o conexiune ușor de realizat cu aplicatia MapMyRun, parte a celei mai mari comunitați digitale de sănătate și fitness, care are peste 270 milioane de utilizatori în întreaga lume.

RETURNARE DE ENERGIE

Under Armour s-a asigurat că fiecare detaliu servește unui scop și a găsit soluția prin care să facă din UA HOVR Machina un pantof ușor cu o bună returnare de energie. Senzația de pantof rapid este asigurată de placă de propulsie care facilitează un pace rapid indiferent de distanța alergată. Aceasta este realizata din Pebax®, care acționează ca un resort și asigură o tranziție rapidă. Pantoful folosește pentru amortizare tehnologia UA HOVR, acum cu 20% mai multă decât la modelele anterioare.


UA RUSH – echipamentul care ne va ajuta să facem față cu brio provocării The Speed Project

Under Armour a lansat în anul 2019 colecția UA RUSH, realizată dintr-un material revoluționar ce integrează minerale speciale care au rolul de a crește fluxul de sânge și a le oferi atleților un plus de energie prin îmbunătățirea performanțelor și a vitezei de recuperare post efort. Pe scurt, UA RUSH oferă aceleași beneficii ca și o saună de raze infraroșii.  O saună cu raze infraroșii pe care să o porți purta pe durata celor mai importate momente din cariera ta de atlet. Se poate mai mult decât asta?

Da, se poate și mai bine – cu urmatoarea etapă de evoluție : UA RUSH Seamless.

Colecția UA RUSH Seamless este proiectată pentru a încorpora o mare varietate de materiale integrate intr-o singură piesă de îmbrăcăminte, de această data fară cusături. Acestă construcție îmbunătățește ventilația și permite crearea unei croieli anatomice perfecte. Asigură o libertate de miscare de neegalat în toate zonele corpului, de la umeri până la picioare.

Mai puține cusături, mai puține distrageri, mai multă performanță. Lucrăm permanent pentru a-ți oferi un extra avantaj. Noi suntem Under Armour. Revoluționăm piața de echipamente sportive incepând din anul 1996 cu ajutorul materialelor noastre care elimină transpirația, și nu ne-am incetinit niciodată evoluția. Împingem mai departe limitele performanței și tehnologiei pentru a reflecta efortul tău neobosit pentru a deveni mai competitiv.

Fotografii articol: Radu Restivan / The Sports Architects / 321sport

[vc_gallery type=”image_grid” images=”14268″ img_size=”130×130″ onclick=”custom_link” custom_links_target=”_blank” title=”Partener de Mobilitate” custom_links=”#E-8_aHR0cHMlM0ElMkYlMkZ3d3cuc2tvZGEucm8lMkY=”]
Meniu