Acum ceva timp, oamenii spuneau despre street running că este o nebunie curată, exact așa cum percepeau și cultura urbană a unui oraș.
În România, termenul de cultură urbană a fost mai mereu înțeles greșit. Încă de mici copii, acesta ne-a fost prezentat printr-o asociere cu misoginismul, vulgaritatea, lipsa de educație și practic, cu tot ce-i mai rău într-o societate. Cu alte cuvinte, a fost un exemplu de “AȘA NU!”
La un moment dat însă, artiștii urbani au dat tonul la schimbare, iar împreună au reușit să schimbe perspective învechite, să dărâme bariere și să inspire alți oameni. Fie că vorbim despre muzică, graffiti, pictură, alergare sau despre orice fel de artă urbană, nu poți să ai un impact fără să încerci să provoci, să stimulezi, să apeși butoane, să faci oamenii să se regăsească într-o poveste comună, în care, mai apoi, să creadă din tot sufletul și la care să-și dorească să contribuie.
Culmea este faptul că, ceea ce odată era privit ca fiind o parte întunecată a societății, în timp a devenit locul în care oamenii se regăsesc în cea mai pură, creativă și deschisă formă a lor. Acest lucru a fost posibil și datorită expansiunii comunităților de running care a avut loc în ultimii ani. Running crew-urile, alături de artiștii urbani, au făcut ca percepția negativă asupra culturii urbane să se dilueze, urmând ca, la un moment dat, aceasta să se piardă de tot în negura timpului.
Running crew-urile, o extensie a culturii urbane
Running crew-urile sau așa zisele comunități de alergare urbană au apărut la începutul anilor 2000, în America. De atunci, întreaga comunitate a alergătorilor s-a divizat în două subdiviziuni: cluburi de running și running crew-uri, cel din urmă fiind un concept care s-a extins din ce în ce mai mult, până când, cultura alergării a ajuns să influențeze oamenii din întreaga lume.
Ca și comunitate vorbim destul de des despre cultura urbană, iar asta pentru că și noi facem parte din ea. Din 2015 formăm cel mai mare running crew din România: 321sport #RunningCulture!
Cultura urbană e cea care dă culoare și personalitate unui oraș, iar noi oamenii o întâlnim peste tot: la metrou, pe ziduri sau clădiri, pe asfalt, în autobuze, pe semnele de circulație sau coșuri de gunoi, pe ușile barurilor, pe vitrinele magazinelor, în mentalitatea orășenilor și în stilul lor de viață. Prin cultura urbană simțim cel mai bine vibrația unui oraș, iar în cazul nostru, alergarea ne-a adus mai aproape de tot ce înseamnă rădăcinile București-ului, un oraș pe care toți îl știu, puțini îl cunosc.
Să faci parte dintr-un running crew este ca și cum ai avea un pașaport internațional care te face să te simți oriunde ca acasă, pentru că, indiferent de comunitatea din care faci parte, știi că oriunde ai merge în lume, o să găsești cel puțin un running crew care te va primi cu brațele deschise. Spre deosebire de cluburile de running, crew-urile sunt mult mai conectate la cultura urbană– artă, mâncare, petreceri etc. Ele nu au o structură foarte organizată și se focusează în egală măsură atât pe explorare, crearea unei legături între membrii comunității, cât și pe partea sportivă propriu-zisă.
Un club de running e mai mult despre destinație decât despre călătorie, pentru că fără rezultate, pasiunea nu e nici pe departe suficientă
Un club de running poate părea un loc destul de intimidant pentru cineva care abia a pășit pe scena alergării sau pentru cineva care nu este făcut pentru o carieră în sportul profesionist. O astfel de comunitate de alergători tinde spre performanță, medalii și disciplină, iar orice contact cu alergarea poate să devină o luptă continuă, care se învârte în jurul unui singur scop: progresul. Stai constant cu ochii pe ceas și pe “personal best-uri”, iar oricât de individual ar fi acest sport, într-un club de running trebuie să te ridici mereu cel puțin la nivelul celorlalți. “Ritmul tău” devine mai puțin important. Trebuie să ții pasul cu cei mai buni și în același timp, să tragi tare să nu fii depășit de cei care vin din urmă.
Oricare ar fi aspirațiile tale ca alergător, până la urmă, în asta constă frumusețea acestui sport: alergarea nu ține cont de cine ești sau ce vrei să devii, de vârstă, de poziționarea ta în lume, de experiență sau de greutatea pe care o ai. Nici măcar de visurile neîmplinite sau uitate.
În alergare, e loc pentru toată lumea!