Nicoleta Sasu: 5 secunde cât un titlu de Campioană Mondială

Uneori este nevoie de timp pentru a ajunge să reușim ceea ce cândva părea doar un vis frumos. Pasiunea pentru sport se naște de la o vârstă fragedă și indiferent de cursul vieții, sportul va rămâne mereu acea amintire plăcută a copilăriei.

Putem afirma că succesul este o stare și că modul în care îl valorificăm stă în mâinile noastre, iar cei care reușesc să îl obțină nu cred într-o ușă închisă. Aceste persoane văd în fiecare zi o nouă șansă, iar fiecare mic rezultat îl transformă într-o treaptă ascendentă sau așa cum mi-a mărturisit chiar Campioana Mondială de alergare montană, categoria masters ’’Succesul vine atunci când ești pregătit să îl primești.”

De-a lungul anilor, sportivii români au reușit să ducă drapelul țării noastre pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, lucru care încă se întâmplă datorită unor persoane care cred că sportul românesc încă mai poate fi salvat. Nicoleta Sasu, căci despre ea este vorba astăzi, a reușit să obțină cea mai strălucitoare medalie în cadrul Campionatului Mondial de alergare montană, categoria masters, competiție desfășurată în Austria în luna septembrie.

Nicoleta a început să practice atletismul de aproximativ 4 ani, mai exact în data de 4 martie 2017. Încă de la o vârstă fragedă a început practicarea artelor marțiale sub îndrumarea tatălui, care în tinerețe a practicat lupte libere, dar din păcate, costurile ridicate nu i-au mai permis să continue practicarea acestui sport.

“Aș putea spune că de mic copil am simțit o afinitate pentru atletism, dar tatăl meu m-a îndrumat spre arte marțiale. Am reușit să obțin centura verde, dar datorită costurilor ridicate familia nu și-a mai permis să mă susțină. Am renunțat, dar se pare că nu pentru totdeauna. În anul 2017, Artur Mikloș, antrenorul meu s-a întors acasă de la București și a dorit să înființeze un club sportiv chiar aici, la Târgu Lăpuș pentru a putea împărtăși din experiența lui cu persoanele doritoare de mișcare. În acea perioadă, făceam sport din plăcere deoarece aveam un job sedentar și simțeam nevoia să fac ceva pentru corpul meu. După întoarcerea lui, Artur a făcut un anunț prin care își dorea să descopere tinere talente, dar și persoane care doreau să își îmbunătățească condiția fizică. M-am prezentat la primul antrenament, iar de atunci viața mea s-a schimbat complet.

Încă de la început, Artur a văzut în Nicoleta un potențial uriaș. Mereu conștiincioasă și dornică de a-și depăși limitele, muncea din greu în timpul antrenamentelor. S-a regăsit în această lume a atletismului și și-a propus să ajungă mai departe decât a făcut-o cu artele marțiale. Talentul și seriozitatea ei au dat roade imediat. La doar un an de la începerea antrenamentelor, Nicoleta reușea să câștige competiții importante.

Întotdeauna mi-a plăcut atletismul, dar din păcate niciodată nu am reușit să ajung să îl practic la nivel de performanță, nu până în momentul în care Artur a ajuns în Târgul Lăpuș. Mare parte din rezultatele mele i le datorez. El a fost întotdeauna persoana care a crezut în mine, mi-a testat mereu limitele, dar cel mai important lucru este că de fiecare dată m-a ajutat să mi le depășesc. Fără ajutorul lui cu siguranță nu aș fi reușit să obțin toate aceste rezultate.

Munca depusă de-a lungul anilor, dorința de a se autodepăși cu fiecare antrenament și competiție i-a adus anul acesta cel mai frumos rezultat: titlul de Campioană Mondială la categoria masters, o performanță greu de realizat într-o țară unde performanța se datorează 100% antrenorului și sportivului. Nu i-a fost ușor, după cum chiar ea mi-a mărturisit, mai ales că în viața de zi cu zi are un job full time, cu un program de 8 ore de luni până vineri, dar nu se plânge. Face cu pasiune acest sport și își dorește ca pe viitor să aducă cât mai multe rezultate frumoase României.

Acest rezultat mă motivează și mă responsabilizează! Zi de zi m-am antrenat cu gândul la această competiție. Când îmi era greu, îmi aminteam de ce am început și ce vreau să obțin. Alergarea montană mi se potrivește de minune. Stilul meu de alergare este făcut pentru această disciplină. Cursa nu a fost deloc ușoară. Până la final m-am duelat cu o concurentă din Cehia. Îmi amintesc că ultimii 500m au fost foarte abrupți, iar acolo a fost locul unde am reușit să mă detașez de ea. M-am motivat și mi-am amintit cât de mult îmi doresc să câștig un titlu mondial. Știam că trebuie să dau totul și încă puțin pentru a obține victoria. Mi-am găsit resursele necesare, iar la final am reușit să o înving cu doar 5 secunde pe vicecampioana mondială. A fost o luptă pe cinste și mă bucur că am reușit să facă față presiunii din timpul competiției.

Rezultatele sunt rodul muncii, iar zi de zi acestea reprezintă sursa de motivație de care sportivii au nevoie pentru a continua, lucru care îl afirmă și Nicoleta. Iubește ceea ce face, iar împreună cu Artur, antrenorul și mentorul ei simte că face echipa perfectă pentru a reuși să obțină cât mai multe rezultate importante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu