Muzica îți dă un boost de energie la antrenamentele de viteză

Atunci când vine vorba de antrenamentele de viteză, cel mai probabil ți-ai dorit să găsești o metodă prin care să primești un boost de energie ca să ajungi la viteza mult dorită. Potrivit unei noi cercetări realizate în Canada, muzica te poate ajuta la atingerea performanțelor.

Studiul, publicat în jurnalul Psychology of Sport & Exercise, a fost realizat pe un eșantion de 24 de bărbați și femei care trebuiau să efectueze trei sprinturi de 20 de secunde la efort maxim. Între fiecare set, participanții trebuiau să pedaleze pentru două minute la o intensitate mică (50 de wați). Timpul total petrecut făcând exerciții a fost de 10 minute și a inclus atât o încălzire, cât și un cooldown.

Participanții au trecut prin acest tip de antrenament de trei ori: o dată în timp ce ascultau muzică energică, definită în studiu ca având mai mult de 120 de bătăi pe minut (bpm), a doua oară în timp ce ascultau un podcast și a treia oară în timp ce nu ascultau nimic.

Cercetătorii au descoperit astfel că atunci când participanții au ascultat muzică energică, ritmul cardiac și puterea de vârf au fost mai mari decât atunci când au ascultat un podcast sau nu au ascultat nimic. Mai mult, participanții au raportat că s-au bucurat mai mult de antrenament atunci când ascultau muzică, în comparație cu perioada în care au ascultat un podcast sau nu au ascultat nimic.

Există două aspecte pentru care muzica poate oferi un boost de energie: cel fiziologic, care are legătură cu creierul ce are tendința să se sincronizeze cu muzica (lucru care duce la creștere ritmului cardiac) și cel psihologic, în care corpul răspunde din punct de vedere emoțional la tipul de muzică și la versurile ei.

Cu toate acestea, cercetătorii menționează că nu toată lumea este motivată de același tip de muzică, iar important pentru fiecare alergător este să găsească acele melodii care îl ajută să își atingă obiectivele. Și, de ce nu, să le și depășească.

Imagine StockSnap de pe Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu