Câteva sfaturi pentru un pui de somn odihnitor în timpul zilei

De câte ori nu te-ai gândit că un somn rapid la ora prânzului te va ajuta să capeți niște energie în plus pentru restul zilei? Asta mai ales dacă ești în plin program de antrenamente și ai planificate alergări săptămânale de pregătire pentru competiții. În funcție de strategia pe care o aplici, fie te vei trezi super energizat, fie vei fi de 10 ori mai extenuat decât erai înainte de culcare.

Este bine cunoscut faptul că somnul influențează viteza, puterea, starea de spirit și percepția asupra durerii, iar toate aceste lucruri sunt super importante pentru un alergător. Tocmai de aceea trebuie să știi câteva secrete despre un somn eficient pe care îl poți avea în timpul zilei.

În articolul de aici aflăm că W. Christopher Winter, autorul cărții The Sleep Solution, recomandă o oră în plus de somn celor care se antrenează pentru un maraton: “Pentru o recuperare optimă, ar trebui să dormi cel puțin o oră în plus când te antrenezi pentru un maraton, comparativ cu timpul din afara sezonului de antrenamente“. Iar asta demonstrează că fiecare sesiune de somn este foarte importantă pentru un alergător.

Una dintre cele mai mari probleme ale sportivilor nu este numărul scăzut de ore de somn, ci calitatea acestuia. Iar câteva dintre motivele pentru care apar problemele legate de somn ar fi alergările realizate seara, programul intens de antrenamente și stresul general. Aici intervine somnul de la ora prânzului, care este un bonus de odihnă pentru organism.

Ce trebuie să faci pentru a beneficia de efectele pozitive ale unui somn rapid în timpul zilei?

Limitează-te la 30 de minute.

Sunt necesare aproximativ 30 de minute pentru a trece în stadiul unui somn adânc“, spune Christopher Winter, iar odată ce intri faza de somn profund, s-ar putea să te simți mult mai obosit atunci când te trezești. Așadar este recomandat să te limitezi la maxim 30 de minute sau mai puțin pentru a te trezi învigorat.

Culcă-te mai devreme, dacă poți.

Dacă te culci în jurul orei 12:30 sau 13:00, este mult mai bine decât dacă o faci în timpul după-amiezei sau chiar mai târziu. Gândește-te că adaugi această perioadă de somn celei din noaptea precedentă și astfel nu riști să decalezi somnul pe care îl vei avea în noaptea care urmează. De aceea este recomandat să îți planifici din timp aceste sesiuni de somn pentru a te bucura din plin de ele.

Dacă nu poți adormi, nu te stresa.

Somnul din timpul zilei ar trebui privit ca un bonus. În cazul în care nu poți adormi din prima, nu te stresa și nu pune presiune asupra ta. Profită de perioada de odihnă și nu te mai gândi la somn ca fiind obiectivul final, ci la faptul că poți beneficia de 20-30 de minute de liniște.

Foto Claudio Scott

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu