Duminică, pe o vreme nu tocmai prietenoasă, am decis să lăsam la o parte orice alte activități și să organizăm o alergare care să aibă ca scop curățarea rutei pe care alergăm. Acest tip de alergare poartă numele de Plogging și a pornit din Suedia, acolo unde prin 2016 grupuri de oameni au început să combine jogging-ul cu strângerea gunoiului.
Toate astea au apărut ca urmare a numărului îngrijorător de mare de gunoaie de plastic care erau aruncate cine știe pe unde și a dorinței oamenilor de a avea un mediu cât mai curat în care să își poată desfășura antrenamentele. Așa se face că ei s-au adaptat noilor condiții și au introdus variații ale mișcărilor corpului în cadrul sesiunilor de jogging pentru a… aduna gunoiul de pe jos.
Am făcut și noi asta. Am pornit de la ideea că vom alerga și vom strânge de pe traseul nostru deșeurile, însă planul de acasă nu s-a potrivit cu ce am găsit pe teren.
Ne-am înarmat cu mănuși, cu pungi de gunoi și cu multă răbdare și eram gata să pornim alergarea. Dar după nici 130 de metri de jogging prin Parcul Alexandru Ioan Cuza (fost IOR), ne-am oprit și am găsit un morman de gunoaie. Acolo ne-am petrecut următoarele ore și am adunat enorm de multe deșeuri. De la sticle și diferite ambalaje, la cafele și beri.
A fost un efort comun, iar #RunningCulture înseamnă printre altele și implicare socială. Să vezi o problemă în mediul tău și să faci un mic pas spre schimbare este cel mai important.
Ne dăm seama că nu am schimbat radical mentalități, dar dacă data viitoare cineva va ridica o hârtie de pe jos pentru că ne-a văzut pe noi că am făcut curățenie, este un început. Sau, sperăm noi, că lumea își va duce gunoiul direct la coș, iar în urmă nu vor mai rămâne mormane.
Dar, până atunci, în afară de a organiza evenimente de Plogging, putem să atragem atenția asupra acestei probleme și să sperăm că vom ajuta cât mai mulți oameni să fie conștienți și să ia măsuri.
Vom mai organiza evenimente de genul ăsta și vă așteptăm alături de noi în număr cât mai mare! Iar dacă vedeți oameni în jurul vostru că aruncă gunoaie pe jos, fiți voi ce care aduc o schimbare în bine. Nepăsarea este la fiecare pas, dar este de datoria noastră să dăm un exemplu pozitiv și să arătăm că se poate! ?
Mulțumim celor care s-au implicat săptămâna trecută. Sunteți niște oameni minunați!
Foto: Andreea Chira